El Consell expropiarà el Sindicat de Felanitx per 1,8 milions

L’Instituto de España ha dictaminat el preu d’una expropiació que es pot fer efectiva en les properes setmanes

Façana del Sindicat de Felanitx
Cristina Ros
29/05/2019
3 min

PalmaJa hi ha valoració econòmica perquè el Consell de Mallorca pugui executar l’expropiació del Sindicat de Felanitx com a primera passa per fer de l’edifici un centre d’estudis d’art vinculat a l’obra del pintor Miquel Barceló. Aquest dimecres, l’Instituto de España ha informat l’Administració insular de la taxació, que xifra en 1,8 milions d’euros, un nombre notòriament més baix que les estimacions que s’havien fet fins ara i que anaven dels 3 als 3,5 milions, segons distintes valoracions.

L’Instituto de España és l’organisme del govern de l’Estat competent per dictaminar el valor de les expropiacions de béns patrimonials catalogats –el Sindicat és Bé d’Interès Cultural (BIC)– i que es poden executar quan la propietat no manté el bé en les condicions adequades. Per fer aquesta valoració, l’Instituto de España ha format una comissió de la qual, a més de representants de l’entitat, han fet part un representant del Consell, que va delegar en la UIB, i un de la propietat de l’edifici, qui podria estimar recórrer el preu imposat.

Els 1,8 milions que xifra el dictamen definitiu s’han basat en la valoració de l’estat actual de l’edifici del Sindicat, que des de fa anys ha sofert un procés de degradació alarmant, i en el fet que la propietat no hagi fet les obres de manteniment que reiteradament li ha requerit el Consell de Mallorca. Va ser precisament davant la impossibilitat de la propietat privada d’afrontar aquestes obres quan la institució insular, presidida per l’ecosobiranista Miquel Ensenyat, va obrir l’expedient d’expropiació del Sindicat a principi del 2018. Ensenyat, a final del 2018, va declarar a l’ARA Balears que, fos quin fos el futur del Sindicat, l’expropiació i la restauració han de tirar endavant. És un BIC i tenim l’obligació de preservar-lo”.

Un projecte de grans dimensions

El Sindicat de Felanitx és una construcció d’uns 6.000 metres quadrats dins un terreny de 22.000. Enguany, el Celler Cooperatiu, origen del Sindicat, fa cent anys des que, el 1919, el fundà l’enginyer Ernest Mestres. L’edifici, que ara presenta un estat ruïnós, s’acabà de construir el 1921 segons un projecte de Guillem Fortesa. Els anys 70 del segle XX va viure la màxima esplendor. Després d’un llarg període de decadència, es va tancar a final de 1990. Dos anys després el va adquirir l’actual propietari, Pau Ripoll.

Poc després de ser declarat BIC l’any 2001, ja hi va haver les primeres converses informals amb Miquel Barceló per vincular el bé patrimonial a l’obra de l’artista felanitxer. De llavors ençà, hi ha hagut nombroses converses entre Barceló i l’Ajuntament de Felanitx, i també amb els principals representants del Consell i del Govern.

Per l’artista felanitxer, el Sindicat hauria de convertir-se en un centre d’estudis de les belles arts més que no en un museu, una voluntat que comparteixen l’Ajuntament i els fins ara responsables del Consell de Mallorca. En tot cas, Miquel Barceló sempre ha condicionat la negociació sobre la seva implicació, igual que qualsevol compromís signat de donació d’obra, al fet que la propietat del Sindicat sigui de domini públic, cosa que serà una realitat si l’expropiació es fa efectiva en les properes setmanes.

Quan el Sindicat sigui de titularitat pública, serà el moment de continuar les negociacions amb Barceló, com també de definir el pla d’usos de l’edifici i del terreny on s’ubica i calcular els costos de la rehabilitació i la futura gestió del centre, uns costos que s’estima que poden superar els 15 milions d’euros. De moment, per a l’expropiació i posterior execució del projecte destinat a usos artístics es disposa de 4,4 milions d’euros de fons estatutaris procedents del govern estatal i que, inicialment, havien de ser per a la restauració de Can Weyler i de Bellpuig. Aquesta partida d’inversions finalistes té una data de caducitat ja molt propera: final del 2019.

stats