El Consell fa una passa més per construir el Centre d’Arqueologia a Pol·lèntia tot i estar en un jaciment BIC
"No s'ha realitzat cap troballa rellevant que impedeixi l'execució del projecte", assegura l'informe dels arqueòlegs que hi han realitzat una excavació preventiva
PalmaEl Consell de Mallorca ha anunciat que compta amb un entrebanc menys per construir el Centre d’Arqueologia de Mallorca a la tanca de Can Domènech, al jaciment de Pol·lèntia. L’equip d’arqueòlegs que des del passat mes de setembre hi realitzava una excavació preventiva assegura que “no s’hi han pogut identificar restes arqueològiques significatives que impedeixin que el projecte s’hi dugui a terme”, segons ha anunciat aquest dimecres la institució insular. S’ha de recordar, en tot cas, que es tracta d’un terreny que forma part del jaciment arqueològic de Pol·lèntia i que, per tant, està catalogat com a Bé d’Interès Cultural (BIC). Aquesta figura de protecció és la més restrictiva en matèria de patrimoni i és per això que són nombrosos els experts que posen en dubte l’elecció d’aquest espai per a ubicar-hi una nova edificació i que fins i tot qüestionen si el mateix Consell de Mallorca autoritzaria una nova construcció a un terreny catalogat com a BIC si no en fos el promotor.
“No veig clar que si és part del BIC sigui adient construir-hi res. A una zona arqueològica, on s’han de tenir en compte qüestions com l’entorn de protecció o les visuals… Tenc les meves reserves”, assegurava fa uns mesos Josep Massot, vicepresident d’ARCA, en conversa amb l’ARA Balears. Massot, a més, demanava que les tasques preventives que s’hi duguessin a terme fossin “completes” i no només “quatre tasts”. “I essent el Consell de Mallorca el promotor d’aquest projecte, amb més cura s’ha d’anar: tot el procés haurà de ser degudament comunicat, amb total transparència i claredat”, afegia.
En aquest sentit, des del Consell de Mallorca han explicat que si bé s’han pogut documentar “estructures i elements de possible ús agrícola en època antiga” no s’ha realitzat “cap troballa rellevant” que pogués ser un impediment per al desenvolupament del projecte. La següent passa, segons anuncien, serà la redacció del projecte bàsic, que es durà a terme amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alcúdia. A més, la intenció és que sigui un projecte “consensuat amb el sector, segons afirmava la mateixa vicepresidenta i consellera de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca, Antònia Roca, en conversa amb l’ARA Balears el passat mes de setembre, si bé en aquell moment els experts consultats afirmaven no tenir-ne gaire informació. “Ens trobam a l’espera de l’estudi arqueològic previ que s’està realitzant a la zona per esbrinar si és possible fer-hi la intervenció. Fins que no el tinguem no podrem traslladar la informació”, afirmava Roca llavors.
Una vegada obtingut l’informe, doncs, s’haurà de posar en marxa la consulta amb un sector que ha manifestat tenir reticències en relació amb el futur Centre d’Arqueologia de Mallorca, no només per la seva ubicació, vinculada a un jaciment amb la protecció màxima, tot i tractar-se d'un espai principalment pensat per a ser emprat pels arqueòlegs. "Comptarà amb instal·lacions modernes, incloent-hi sales polivalents equipades per a la investigació i difusió del patrimoni", afirmen des de la institució insular.
“Un nou centre d’arqueologia de Mallorca que disposi de personal estable i mitjans per donar servei al conjunt d’actuacions arqueològiques de l’illa –la majoria en mans de personal autònom– podria ser una iniciativa interessant. Però el que constatam quotidianament és que el patrimoni de Mallorca té problemes de conservació, investigació i transferència de coneixement, i costa de veure com aquesta inversió milionària en la construcció i manteniment d’un centre pot pal·liar aquests problemes”, asseguraven els responsables de la Secció d’Arqueologia del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de les Illes Balears.