La Conselleria de Cultura presenta el projecte de Jaume Reus com a nou model d’institucionalitat
El nou director de l’ICIB ha explicat el seu projecte, que serà una eina que enfortirà el sector cultural de les Illes Balears
PalmaLa Conselleria de Cultura, Participació i Esports ha presentat aquest divendres el nou director del recentment creat Institut d’Indústries Culturals de les Illes Balears (ICIB), l’historiador de l’art i gestor cultural Jaume Reus Morro.
Reus, seleccionat mitjançant una convocatòria pública per una comissió de selecció integrada per l’Administració, l'Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears i les associacions empresarials del sector cultural de les Illes Balears, ha estat presentat per la consellera Fanny Tur, acompanyada de la directora general de Cultura, Joana Català.
El nou organisme es crea com un nou model d’institucionalitat, una eina eficaç per enfortir el sector cultural de les Illes Balears i afavorir-ne la professionalitat, les noves economies de la cultura i que aposta per polítiques d’innovació, de base tecnològica i igualtat.
El Pla de gestió presentat per Jaume Reus centra la seva aposta en 5 eixos: L’impuls i consolidació dels sectors culturals, la democratització de la cultura, la internacionalització, les sinergies institucionals i les especificitats territorials.
El projecte concep l’ICIB com a plataforma oberta a la diversitat dels sectors culturals que ha de posar especial èmfasi en l’accessibilitat a la cultura i en l’educació i els joves per tal d’actuar en un segment amb un gran potencial pel que fa a l’augment de la participació en cultura.
Les estratègies de projecció internacional han d’anar enfocades a augmentar la visibilitat de la creació de les Illes Balears als esdeveniments internacionals més importants i amb aquest objectiu es preveu la creació d’una oficina o unitat específica que aglutini i informi sobre els ajuts europeus per a sectors culturals i creatius, així com també es preveu intensificar l’acompanyament, suport i les eines per a la projecció exterior de les iniciatives i espais culturals de les Illes Balears i, en especial, a aquelles amb més potencial de visibilitat.
La coordinació entre el conjunt d’institucions i administracions que treballen en el foment de les indústries culturals i creatives serà una altra de les finalitats de l’ICIB, que treballarà per coordinar iniciatives i s’incorpora com un node més de la xarxa d’entitats que articulen les polítiques específiques i transversals de suport a l’empresa cultural. Així, el diàleg intens amb l’Institut Ramon Llull (IRL), l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), la Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme, la Conselleria d’Educació i Universitat o la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria serà una de línies de treball més intenses; línia que es farà extensiva altres instituts d’indústries creatives d’àmbit estatal i internacional.
L’ICIB haurà d’abordar també la precarietat estructural dels treballadors de l’àmbit cultural, esdevenint una eina de mediació, resolutiva i facilitadora dels recursos necessaris per al teixit de l’empresa cultural, que obri més oportunitats al talent creatiu, evitant la fugida a l’exterior de creadors i creadores de les Illes Balears i liderant iniciatives que augmentin l’interès del talent creatiu europeu per al nostre territori.
Les bones pràctiques, de les quals l’ICIB ha de ser un clar exemple i impulsor, es concep com el marc de treball de la nova institució, que també haurà d’animar l’àmbit privat a impulsar un tracte just i responsable.
Per últim, el projecte aborda com a objectiu prioritari no tant augmentar la quantitat de públic sinó plantejar la cultura com a dret i bé bàsic al qual ha d’accedir el conjunt de la ciutadania.