MÚSICA

“El Conservatori Superior va estar a punt de desaparèixer”

El director del centre, Albert Díaz, ha estat guardonat amb la Medalla d’Or a l’Excel·lència Professional

El director del Conservatori Superior de les Illes Balears, Albert Díaz.
Margalida Mateu
10/12/2016
6 min

PalmaAlbert Díaz és músic, pianista i actualment director del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears. Neix a Ciutat, des d’on comença la formació pianística sota la tutela d’Emili Muriscot. Acabats els estudis a l’illa, parteix cap a París, on ingressa a l’escola d’Alfred Cortot. Des de llavors ha actuat arreu de l’Estat, a Europa, als Estats Units (Nova York i Miami) i al Canadà (Mont-real) fent recitals de piano.

Díaz va ser el fundador de l’Escola Municipal de Música d’Inca Antoni Torrandell i la dirigeix fins a l’any 1998, quan entra a formar part del professorat de piano del Conservatori Superior, d’on és professor titulat del departament de Pedagogia. El 2015 és nomenat director del Conservatori Superior de les Illes Balears amb la “intenció de recuperar el prestigi del centre i convertir-lo en un conservatori de referència estatal”. Per una altra banda, el 2015 es doctora a la Universitat de les Illes Balears amb un treball de recerca sobre la figura del també pianista nascut a Mallorca Romà Alís.

És per tots aquests motius que el jurat de l’Institut per a l’Excel·lència Professional ha decidit atorgar-li la Medalla d’Or a l’Excel·lència Professional, que recollirà aquest 16 de desembre a Madrid.

Premi a l’Excel·lència

Un reconeixement a la innovació i foment econòmic i social

L’Institut per a l’Excel·lència Professional lliura cada any aquest distintiu a les institucions, empreses i professionals de l’Estat més destacats. “Són potencialment premiables aquelles institucions, empreses i professionals capaços d’innovar i fomentar un bon desenvolupament econòmic i social, amb una filosofia orientada a la qualitat total”, diu la institució certificada pel Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme. Aquest guardó, per exemple, el va rebre a l’abril el seleccionador de futbol Vicente del Bosque, mentre que en altres edicions ha anat a parar a Luis del Olmo, Nieves Herrero i Pau Gasol. Per Díaz, “és una sorpresa i un honor” haver estat elegit per a aquest premi; “fa més de 40 anys que em dedic a la música, interpretant i investigant, i que reconeguin la feina sempre és un plaer, n’estic molt content”.

Director del Superior

Des de 2015, els alumnes hi han augmentat un 20%

Quan l’any 2015 Albert Díaz entra de director al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears, “em trob amb una situació preocupant. En els darrers set o vuit anys, el nombre d’alumnes havia anat minvant molt i si s’hagués continuat amb aquesta dinàmica, el Conservatori hauria desaparegut. És per aquest motiu que em varen encomanar la tasca de la recuperació i l’impuls del centre”.

De moment, “tot i que encara queden moltes coses per millorar, estic satisfet, perquè després de poc més d’un any de feina hem incrementat un 20% els alumnes del Conservatori”. D’aquesta manera, actualment hi estudien 180 alumnes de totes les modalitats que s’hi imparteixen. El màxim d’alumnes que mai ha tingut el Conservatori Superior és 247, mentre que l’any 2015 n’hi quedaven 140. Un altre dels avanços del qual “estam més contents és del fet que hem tornat a dur professors visitants, ja que creim molt important que els alumnes aprenguin del millor professorat; a més a més, per ser referència també cal tenir els millors docents”.

És així com hem intentat que creixi la col·laboració i les masterclass ; que vénguin professors de renom és un dels pilars fonamentals del Conservatori”, assenyala.

Díaz ens avança que durant el 2017 convocarà eleccions per a la direcció del Conservatori per saber si té el suport del professorat i dels alumnes.

Sí que té la confiança de la Conselleria d’Educació, que és a qui pertany el Conservatori Superior de les Illes Balears i qui el va nomenar per al càrrec de director. El Superior disposa d’un pressupost anual de 2.500.000 euros per a les diferents disciplines de clàssic (és obligat tenir estudis de tots els instruments que componen una orquestra simfònica professional), musicologia, pedagogia i, des del 2015, també els estudis superiors en la modalitat de jazz i dels instruments: trompeta, veu, piano, guitarra, percussió, saxo, contrabaix i bateria.

Díaz destaca que “el 90% dels alumnes que surten del Conservatori Superior tenen feina i es poden dedicar al que han estudiat, i molts dels alumnes que tenim compaginen l’activitat professional amb l’acadèmica”.

Una classe dels estudis superiors de Jazz.

Musicologia

El director vol incentivar aquesta disciplina

Un dels pilars de la direcció de Díaz és la potenciació de la branca de musicologia. “Crec que és fonamental que una comunitat tingui musicòlegs. Fa falta experimentar en aquest camp i conèixer d’on venim en l’àmbit de la recerca musical”. I és que a les Balears hi ha pocs musicòlegs, i que estudiïn aquesta especialitat en són dos.

Convivència

El Superior i el Professional estan en un mateix espai i no hi caben

El Conservatori Superior conviu amb el Conservatori Professional de Música i Dansa de Mallorca. Es tracta de dos organismes independents però que a Palma comparteixen lloc, i això fa que hi hagi mancança d’espais. “L’edifici del Conservatori està molt saturat i falten aules perquè hi puguin conviure les diferents disciplines”, apunta Díaz. Aquesta és una de les principals queixes de l’alumnat.

Doctorat

‘Cum laude’ a la UIB per la investigació de Romà Alís

L’any 2015, Díaz es doctora a la UIB amb la tesi Romà Alís en el context de la Història Contemporània de la Música (1931-2006), una investigació sobre aquest músic compositor que va néixer a Mallorca i que “vaig tenir la sort de conèixer. Era un compositor amb qui vàrem establir molt bona relació personal i artística, i l’obra del qual he pogut recuperar i interpretar, cosa per la qual Alís estava mot agraït”. El treball acadèmic consta d’una visió crítica de l’obra pianística de Romà Alís i que Díaz va enregistrar en un CD. “És del que estic més orgullós d’aquesta feina: haver pogut recopilar la seva obra en format sonor”. Romà Alís fou catedràtic de composició del Conservatori Superior de Madrid i té 223 obres compostes, per exemple l’orquestració d’algunes tan conegudes com la sintonia del programa de Félix Rodríguez de la Fuente El hombre y la tierra.

“El Conservatori Superior va estar a punt de desaparèixer”

Superior de Jazz

Va haver-hi dubtes de si podia començar-se; ara té 21 alumnes

Quan el 2015 nomenen Díaz com a director, es troba que hi ha unes proves d’accés ja fetes per a la introducció de la modalitat de jazz al Conservatori Superior, però que aquests estudis no estaven pressupostats. “Fou un moment complicat en què haguérem d’aturar màquines i pensar com podríem resoldre aquella situació, que va ser molt polèmica”. Finalment es va decidir tirar endavant aquest projecte i enguany ja són 21 els alumnes de jazz del Conservatori, els quals també tenen professors de renom, sobretot de Barcelona, que els imparteixen les classes. El 22 de desembre, la Big Band del Conservatori actuarà al passeig del Born de Palma. És una formació dirigida per Vicenç Martín i Xema Borràs i que aglutina els alumnes de la modalitat de jazz, però també alguns de clàssic que l’agafen com a optativa i que faran una actuació nadalenca al bell mig de Ciutat, “perquè volem treure el Conservatori al carrer”, recalca el director.

Alter Face

El duet artístic de Díaz i Moll de piano ensemble

Alter Face “és un projecte que compartesc amb el també pianista Tomeu Moll Mas amb el qual exploram altres formes sonores de fer música, més enllà de les tradicionals, mesclant amb audiovisuals i efectes sonors diversos”. Moll és tot un expert en aquest camp de l’art contemporani i amb Díaz també es fusiona amb l’electrònica. Aquesta formació, Alter Face, encara no fa un mes va estrenar nou repertori per a piano manipulat per dos pianistes a Mallorca, Vitòria i Bilbao, i prepara nous concerts i estrenes per al 2017.

Nova Associació d’Alumnes del Conservatori

És a punt de constituir-se una nova associació que aglutina els alumnes del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears i que pretén donar visibilitat als estudiants i a les seves peticions. Es tracta de l’Associació d’Alumnes. I és que els estudiants del Superior creuen que els equipaments són insuficients i en critiquen sobretot la manca d’espais.

“Que el Conservatori Superior estigui al mateix lloc que el Conservatori Professional de Música i Dansa de Mallorca per llei no està permès. Aquesta circumstància fa que no tinguem espais disponibles per estudiar ni, de vegades, tampoc sabem a quina aula hem d’anar perquè totes són plenes. El nostre objectiu és que els alumnes puguem tenir uns estudis dignes, i que aquest aspecte inclogui tant l’àmbit acadèmic com el d’infraestructures”, diu Ferran Montero, vicepresident de l’esmentada associació que s’està gestant.

stats