'Contes infantils de la guerra', històries de bons i dolents en temps de conflicte

El Museu de Manacor acull una mostra editorial amb aquest temàtica fins dia 19 de maig

La mostra té una part itinerant.
Ara Balears
25/02/2019
2 min

ManacorL’engranatge propagandístic de la Guerra Civil espanyola dirigit als més petits es fa visible a la mostra 'Contes de la guerra', que acull des d'aquest passat cap de setmana i fins dia 19 de maig el Museu d'Història de Manacor, a la torre dels Enagistes.

Els contes es convertien en una arma per ensenyar als més petits un món dual de bons i dolents, semblant al que s’estava enfrontant en aquells moments al camp de batalla. "Aquests contes han estat molt difícils de recuperar perquè durant la guerra i la dictadura aquells que els varen guardar a ca seva s’exposaven a la repressió o la mort si eren descoberts i per això se n'han conservat poquíssims exemplars", va explicar el comissari de la mostra, Sergi Freixes, durant l'acte inaugural.

La mostra aplega exemples de les iniciatives duites a terme pel Comissariat de Propaganda de la Generalitat o per l’Editorial Estrella. I no només des del vessant purament literari, en què participen autors com Lola Anglada o Salvador Perarnau, sinó també de tots els recursos que acompanyen els contes infantils.

L'exposició també posa especial atenció en la tasca dels dibuixants i il·lustradors, molts dels quals tenen una clara influència de l’avantguarda revolucionària russa, com Ramon Puyol, Pitti Bartolozzi, Artur Moreno, Durban, Berta i Elmer Hader, o Lola Anglada.

Comissariada per Sergi Freixes, l’exposició que fins dia 19 de maig acull el Museu d’Història de Manacor és un viatge que s’atura per mostrar-nos amb detall diferents episodis, recull exemples de contes clàssics adaptats de la literatura infantil del bàndol franquista de la guerra i la postguerra, i s’endinsa en institucions com el Ministerio de Instrucción Pública, el Comissariat de Propaganda i la Biblioteca Infantívola.

Conferències

Diversos experts completaran el discurs de l’exposició amb tres conferències associades a la mostra. Dijous dia 4 d’abril, a les 20 h, la professora d’Història de l’Art a la Universitat de les Illes Balears Francisca Lladó pronunciarà la xerrada 'Benefici social i rellevància pràctica. Disseny gràfic en el període de les avantguardes russes'.

Divendres dia 26 d’abril, a les 20 h, la sociòloga i editora Marta Jové parlarà del 'Poder subversiu del conte popular; funció social, simbologia i vigència'. I per acabar amb el cicle de conferències el comissari de l’exposició, Sergi Freixes pronunciarà la xerrada 'Contes clàssics, no tan clàssics'.

stats