RUTES

Els convents de Palma obren les portes a les 'passejades gastronòmiques'

Unes rutes per tres convents de la ciutat i un taller de cuina conventual impartit per Tomeu Arbona, del Fornet de la Soca, faran tastar el passat

Visita a l'hort del Convent de les Caputxines, un dels llocs més importants per la cuina del convent, ja que d'allà obtenien la major part dels ingredients.
M. Mateu
03/10/2016
2 min

PalmaLes 'passejades gastronòmiques' són unes rutes pel territori que pretenen descobrir un dels aspectes més interessants del patrimoni immaterial: la gastronomia. Aquests recorreguts seran completats amb l'experiència de tallers i degustacions que faran "tastar el passat".

Les rutes pel patrimoni gastronòmic conventual seran guiades per la historiadora Maite Aparicio i es complementaran amb la confecció dels tallers de rebosteria conventual, a càrrec de Tomeu Arbona, del Fornet de la Soca.

Pel que fa a les passejades conventuals, proposen descobrir tres espais de Palma mitjançant un recorregut històric ple d'anècdotes en el qual es podran visitar els següents espais:

Monestir de Santa Magdalena, en aquest convent es troba un dels millors refectoris del segle XVI. Disposa d'un important treball de fusteria a l'enteixinat, els bancs amb respatler i les taules. Devora s'hi troba la magnífica cuina antiga, restaurada, que conté la foganya, l'escurador de pedra, els escudellers i uns petits rebosts on cada monja guardava part del menjar i la vaixella del seu propi ús.

Monestir de les Caputxines, on trobam la cantina del pou: un túnel emprat per conservar-hi els aliments frescs. "Sa salera", una ampla estança davall la sala capitular amb una pica de pedra gran on se salaven els ossos del porc. Damunt els pedrissos que envolten aquest espai s'han conservat alfàbies de vidre i barrals que contenien el vinagre usat per fer envinagrats.

Visita a la salera de les Caputxines, lloc on se salaven els ossos de porc i on es guardaven les conserves. L'especialitat de les caputxines eren els envinagrats.

Casa mare de la Congregació de la Puresa, l'antic Col·legi de la Puresa permet conèixer una cuina pròpia del segle XIX amb la cuina de ferro, anomenada "econòmica", els fogons de carbó, la pica d'escurar i un gran plater de fusta. Així com una interessantíssima col·lecció de gerretes de Felanitx que va pertànyer a la família de Cayetana Alberta Jiménez, Mare Alberta.

Les visites als monestirs de Santa Magdalena i de la Puresa es faran cada divendres entre les 16.30 h i les 18 h, els dies 7, 21 i 28 d'octubre i els dies 4, 11, 18 i 25 de novembre.

La visita al monestir de les Caputxines es farà els dissabtes entre les 10.30 h i les 12 h, els dies 8, 15, 22 i 29 d'octubre i els dies 5, 12, 19 i 26 de novembre.

El preu de les visites és de 15 euros.

Tallers gastronòmics per tastar el passat

Pel que fa al taller de cuina conventual, hi haurà receptes que s’hauran pogut trobar en la fase d’investigació i que se seleccionaran per tal de poder complementar el discurs iniciat amb les passejades comentades. Tomeu Arbona, del Fornet de la Soca, desenvoluparà el receptari més representatiu de la cuina conventual històrica de Mallorca, sobretot del segle XVIII. L'activitat es durà a terme el 28 d’octubre i el 18 de novembre de les 18.30 a les 20 h.

El preu del taller és de 20 euros.

Aquestes activitats estan organitzades per Tres Serveis Culturals i les inscripcions es podran fer als telèfons 971 718 786 i 619 816 546, o a l'adreça de correu electrònic trescultura@gmail.com.

stats