Paganisme i cristianisme navegaven junts al derelicte de les Fontanelles
L'excavació del vaixell enfonsat a la badia de Palma trobat l'estiu del 2019 ha acabat i dona pas a la fase d'investigació
PalmaEl vaixell enfonsat a la badia de Palma trobat l'estiu del 2019 continua donant sorpreses als experts i estudiosos. La darrera han estat dues troballes curioses: la primera, un llumet amb la imatge de la deessa romana Diana; després, el negatiu extret d’un tap d’àmfora en què es distingeix un crismó, un símbol cristià que fa pensar als investigadors que la càrrega del vaixell era comercialitzada per una autoritat eclesiàstica. La vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha explicat que es tracta de “dos símbols que mostren la convivència de la cultura pagana romana i els inicis del cristianisme”. Jaume Cardell Perelló, cap del Servei d’Arqueologia del Consell de Mallorca, ha dit que “possiblement la tripulació era pagana”.
Les excavacions d'aquest derelicte s'emmarquen en el projecte Arqueomallornauta. Aquest dijous s'ha anunciat la finalització de l’excavació al derelicte de les Fontanelles, que va arrancar el mes de novembre. En conjunt, aquestes troballes són importants pel seu caràcter únic i un estat de conservació excepcional. Tot ajudarà a entendre i conèixer millor les relacions comercials en ple segle IV d.C, moment en què es va enfonsar el vaixell, que va sortir de Catargena.
Busquets ha explicat que ja s’ha extret tota la càrrega del vaixell: unes 300 àmfores, algunes íntegres i moltes completes però fragmentades, amb diferents tipus de càrrega. Algunes duien salses de peix fermentat (especialment de flor de liquamen), oli, vi i fermentats per a la conservació de fruita (defrutum o sapa, com deien els romans). També s'ha localitzat una eina que és com una barrina, la primera en tot l'estat espanyol i una de les poques que es conserven a tot el món. Sembla que s'utilitzava per reparar l'embarcació. També s’han trobat elements de la vida quotidiana de la tripulació, com dues sabates, una d’espart i l’altra de pell.
La importància dels tituli picti
L'estudi de les inscripcions a les àmfores amb informació sobre la càrrega i la procedència, anomenades tituli picti, aportarà informació sobre els comerciants, el transport i el coneixement sobre les formes de comerç d'aquella època. Amb el derelicte de les Fontanelles se n'ha trobat la col·lecció més àmplia de tot l’estat espanyol, amb un centenar d’inscripcions recuperades.
Amb tot, ara arriba la investigació que requerirà més temps: estudiar, documentar i analitzar tots els elements trobats i comparar les inscripcions amb el contingut de les àmfores. A més, Busquets ha anunciat que "s’han encarregat estudis per avaluar la viabilitat d’extreure l’estructura naval, que també es troba en un excel·lent estat de conservació”: per això, encara no hi ha data. El vaixell fa 12 metres d’eslora i 6 de mànega.
A la roda de premsa també hi han estat presents la directora insular de Patrimoni, Kika Coll; els codirectors del projecte, Miguel Ángel Cau Ontiveros (Universitat de Barcelona), Darío Bernal Casasola (Universidad de Cádiz) i Enrique García Riaza (Universitat de les Illes Balears), i el director general de Ports, Xavier Ramis, administració que col·labora econòmicament i logísticament amb el projecte.