Cinema

Coppola, Cronenberg, Lanthimos i Kevin Costner, plats forts d'un Canes atapeït d'estrelles

Emma Stone, Catherine Deneuve, Nicolas Cage, Cate Blanchet, Richard Gere, Selena Gomez, Jacob Elordi i Adam Driver desfilaran per la catifa vermella

Fotograma de 'The shrouds', de David Cronenberg
11/04/2024
3 min

BarcelonaFrancis Ford Coppola lluitarà per ser el primer cineasta a guanyar una tercera Palma d'Or. El Festival de Canes ha confirmat aquest dijous la notícia que fa uns dies filtraven els mitjans especialitzats: Megalopolis, l'ambiciós projecte produït pel director al marge de Hollywood, veurà la llum a la competició oficial del Festival de Canes. Coppola tornarà a l'escenari on va triomfar amb La conversa (1974) i Apocalypse now (1979), i ho farà en companyia d'altres grans autors. Per exemple, el veterà mestre del terror David Cronenberg, que a The schrouds reflexiona sobre la pèrdua a través de la història d'un empresari (Vincent Cassel) que vol seguir telemàticament el procés de descomposició de la seva dona, que acaba de morir; o Yorgos Lanthimos, que després de guanyar quatre Oscars amb Pobres criatures portarà a Canes Kinds of kindness, una història original (coescrita amb el guionista de Caní) que compta un altre cop amb Emma Stone i Willem Dafoe.

Canes també acollirà l'estrena d'un altre projecte autofinançat al marge dels estudis: Horizon, primera entrega de la saga de westerns dirigida i protagonitzada per Kevin Costner que es presentarà fora de competició al festival, igual que un altre dels títols que més expectativa han generat: Furiosa, preqüela de la saga Mad Max dirigida per George Miller i protagonitzada per Anya Taylor-Joy i Chris Hemsworth. Ja ho ha comentat el director del festival, Thierry Frémaux, abans de fer l'anunci: tot i les vagues de guionistes i actors de l'any passat, el cinema nord-americà estarà molt present en aquesta edició. La competició, de fet, comptarà amb els nous treballs de l'indie Sean Baker (Anora) i del veterà Paul Schrader (Oh Canada, amb Jacob Elordi, Uma Thurman i Richard Gere) i el primer film en anglès de l'iranià Ali Abbasi, The apprentice, sobre els anys de formació d'un Donald Trump interpretat per Sebastian Stan. I fins i tot Frémaux ha alertat sobre la cruesa body horror de The substance, de Coralie Fargeat, amb Demi Moore, Margaret Qualley i l'últim paper de Ray Liotta.

Per descomptat, la presència d'autors consagrats del cinema d'autor està garantida a Canes, que estrenarà el nou treball de Paolo Sorrentino, Parthenope, una carta d'amor a Nàpols amb Gary Oldman de protagonista. També es confirma el retorn a la Croisette de directors de la casa com el xinès Jia Zhang-Ke (Caught by the tides), Jacques Audiard (Emilila Pérez, comèdia musical amb Selena Gomez), Andrea Arnold (Bird, amb Barry Keoghan i Franz Rogowski) i el rus exiliat Kirill Serebrennikov, que a Limonov adapta la novel·la homònima d'Emmanuel Carrère sobre el controvertit escriptor rus. Cal destacar també el debut a la competició de Canes del portuguès Miguel Gomes (Grand tour) i l'homenatge a Marcello Mastroianni que ha dirigit Christophe Honoré, amb la complicitat de Chiara Mastroianni i la seva mare, Catherine Deneuve (Marcello mio).

Petita presència catalana

Fora de competició hi ha unes quantes sorpreses: Leos Carax, que fa tres anys inaugurava el festival amb Anette, torna a Canes amb l'autoficció C'est ne pas moi, on no podia faltar el seu actor fetitxe Denis Lavant; Nicolas Cage s'enfrontarà a un grup de surfistes pel dret a utilitzar una platja australiana al thriller psicològic The surfer; Cate Blanchett i Alicia Vikander protagonitzarn la comèdia política Rumours, codirigida per l'heroi de la cinefília Guy Maddin; i la Noémi Merlant de Retrat d'una dona en flames estrenarà el seu segon film com a directora, The balconettes, que ha escrit precisament amb Céline Sciamma. En clau d'actualitat, el cineasta ucraïnès Serguí Loznítsia presentarà el seu documental sobre la invasió russa del seu país, amb títol eloqüent,The invasion, i el documentalista cambodjà Rithy Panh recordarà a Rendez-vous avec Pol Pot l'entrevista que tres periodistes francesos van fer el 1978 al líder del règim de terror dels Khmers Rojos. Fora de competició apareix l'única presència catalana de la programació: Miséricorde, el nou film d'Alain Giraudie (El desconegut del llac) en què participa Anderground Films, la productora d'Albert Serra i Montse Triola. No hi ha cap altra producció catalana ni espanyola al festival, tot i que encara falten per anunciar alguns títols de la secció oficial i la programació dels festivals paral·lels Quinzena dels Realitzadors i Setmana de la Crítica.

stats