Crítica de cinema

'Free guy': Ryan Reynolds també somia amb ovelles elèctriques (o amb trobar l’amor)

L'estimulant comèdia d’acció dirigida per Shawn Levy, que s’ubica en un videojoc multijugador, aspira a ser un dels plaers culpables de l’estiu

Ryan Reynolds a la pel·lícula 'Free guy'.
Toni Junyent
17/08/2021
1 min

‘Free guy’

(3,5 estrelles)

Direcció: Shawn Levy. Guió: Matt Lieberman i Zak Penn. 115 minuts. Estats Units i Canadà (2021). Amb Ryan Reynolds, Jodie Comer i Taika Waititi. Estrena als cinemes el 18 d'agost.

Hi ha qui, quan veu el nom de Ryan Reynolds al cartell d'una pel·lícula, de seguida pot reprotxar-li la seva aparença impol·luta, de paio espantosament normal. A Free guy es tracta precisament d'això: l'actor interpreta un personatge de fons d'un videojoc d'acció multijugador, un empleat de banc sempre disposat a desitjar-te que tinguis un gran dia, fins que una topada inesperada amb una noia posa cap per avall el seu algoritme. Com a la gran Són vius (1988) de John Carpenter, unes ulleres de sol revelaran a Guy, el personatge de Reynolds, el que hi ha darrere d'allò que havia acceptat com a real.

Aquest és un blockbuster amb paradoxa: es tracta d'una gran producció que, alhora, dispara contra la reeixida companyia que lidera un repel·lent Taika Waititi i reivindica la construcció de nous imaginaris i formats de videojocs no necessàriament basats en la violència. Un camí que, de fet, ja ha començat a emprendre la nova fornada de desenvolupadors independents que ha agafat volada els darrers anys. Shawn Levy trasllada amb prou nervi a la pantalla l'intel·ligent guió de Matt Lieberman i Zak Penn –aquest últim ja havia coescrit Ready Player One per a Steven Spielberg–, que treu partit de la seva premissa sense esgotar-la abans d’hora i ens brinda un energètic divertiment estiuenc en què fins i tot hi ha temps per posar en valor la realitat inherent a tota ficció.

stats