Crítica de cinema

'Respect': la història de soul i redempció d'Aretha Franklin

Jennifer Hudson protagonitza un 'biopic' dispers i poc imaginatiu

Jennifer Hudson és Aretha Franklin a la pel·lícula 'Respect'
1 min

Respect

(2,5 estrelles)

Direcció: Liesl Tommy. Guió: Tracey Scott Wilson. 145 minuts. Estats Units (2021). Amb Jennifer Hudson, Leroy McClain i Forest Whitaker. Estrena als cinemes el 24 de setembre.

“La música et salvarà la vida”, li diu el pastor James Cleveland a Aretha Franklin en un parell de moments clau de Respect, el biopic sobre la reina del soul protagonitzat i produït per l’actriu i cantant Jennifer Hudson. La música, en efecte, va salvar l’Aretha d’una vida plena de sacsejades emocionals i també salva aquest treball dispers i poc imaginatiu que ofereix, d’altra banda, alguns moments inspirats. La presentació del personatge, quan arrenca el film, n’és un. Plantejat en un parell de llargues seqüències, se’ns mostra la infància de l'Aretha a partir de la relació amb els seus progenitors: el seu pare va ser el pastor baptista C.L. Franklin, carismàtic, però controlador; la mare, Barbara Siggers, va ser cantant de gòspel, va separar-se del marit a causa de les constants infidelitats i va morir d’un atac de cor quan l'Aretha només tenia deu anys.

Els traumes familiars vertebren, així, un relat que ens parla de la lluita de l’Aretha contra els dimonis personals, en què la violència de gènere que va patir ocupa un lloc preeminent. El guió de Tracey Scott Wilson i la direcció de Liesl Tommy organitzen aquestes idees amb certa coherència en el primer terç del film, però quan superem la notable seqüència que recrea la gravació d'I never loved a man the way I love you, Respect es transforma en una acumulació de fites biogràfiques i números musicals sense cap mena d’alè cinematogràfic.

stats