Música
Cultura08/07/2023

Antònia Font posen la cirereta al Cruïlla dels 76.000 espectadors

“Hem consolidat un somni”, diu el director del festival barceloní

BarcelonaUna seqüència imbatible amb Alegria, Wa yeah!, Calgary 88 i Viure sense tu ha culminat aquest dissabte el concert d’Antònia Font al Parc del Fòrum. Ha sigut un dels punts culminants de la quarta jornada del Cruïlla. Durant hora i mitja, el grup mallorquí ha representat moltes de les coses que defineixen el festival, com ara la felicitat del públic barceloní, majoritari i hegemònic, i les ganes de cantar col·lectivament. Antònia Font és un grup ideal per a això, i Pau Debon és un cantant deixa cantar el públic, com ha passat en l’emocionant arrancada de Viure sense tu, en el valset Vitamina sol i en la tornada de Tots els motors. Per cert, l’inici del concert amb Un minut estroboscòpica ha coincidit amb l’arribada del president de la Generalitat, Pere Aragonès, al recinte del festival. Curiosament, l’any passat Aragonès va visitar el Primavera Sound també quan tocaven Antònia Font.

"Hem consolidat un somni", diu Jordi Herreruela, el director del Cruïlla. Ho ha expressat un parell d'hores abans en una roda de premsa aquest dissabte, just abans de l'inici de la quarta jornada del festival al Parc del Fòrum. El somni d'Herreruela és un festival musical "per a tothom i on la gent pot ser qui és i no cal que es disfressi ni que es comporti de cap manera especial", i on aquest any s'han programat grups i artistes com The Offspring, Rubén Blades, Nicki Nicole, Antònia Font i Placebo, entre d'altres.

Cargando
No hay anuncios

El somni d'Herreruela també té un reflex numèric: ha aplegat 76.000 persones en el global de les quatre jornades, una de les xifres més altes de la història del festival, i 4.000 més que l'any passat. Pel que fa a la distribució per dies, dimecres va haver-hi 12.000 espectadors; dijous, 16.000; divendres, 25.000, i la previsió de dissabte és de 23.000. El 37% de les entrades venudes han sigut abonaments de més d'un dia. I el 51% dels espectadors són repetidors, sempre segons la informació facilitada pel festival. La idea és mantenir-se en aquestes magnituds d'assistència.

Cargando
No hay anuncios

El director del Cruïlla també ha facilitat dades més específiques sobre el públic: "Tenim un 49% dones, un 48% d'homes i un 3% de no binaris". El 61% dels espectadors són de la ciutat de Barcelona, el 29% de la resta de la demarcació de Barcelona, el 7% de la resta de Catalunya, i el 3% de la resta de l'Estat, ha detallat. I el públic internacional representa menys de l'1%. Encara hi ha més dades: els espectadors de menys de 25 anys representen el 8% del total (i bona part dels quals es concentren en la jornada de dimecres), els de 25 a 30 anys són el 10%; els de 30 a 40 anys, el 47%, i els de més de 40 anys, el 35%. És a dir, el 82% del públic del festival té més de 30 anys.

"El Cruïlla és un festival sobretot centrat en el públic, i això em sembla que marca un camí. És un model de festival diferent. Habitualment, els festivals els marca la programació, i aquest festival el defineix el seu públic", ha assegurat Herreruela, que després ha matisat que les dades reflecteixen "la consolidació d'una marca i d'un festival que té una programació molt atractiva" i que vol que cada any la gent hi vagi "a gaudir de l'experiència, no només a gaudir dels artistes". "Tinc la sensació que estem marcant un model, una forma de fer que és diferent. És un model del segle XXI i que marca una nova tendència", ha afegit quan ha informat de les iniciatives de sostenibilitat implantades en aquesta edició, en què per primera vegada l'alimentació energètica "no ha requerit generadors", perquè el subministrament venia de la xarxa elèctrica. "Hem deixat de consumir 13.000 litres de gasoil", ha assegurat Herreruela.

Cargando
No hay anuncios

Problemes de mobilitat i de residus

No tot han sigut flors i violes en aquesta edició, independentment del vessant artístic. Hi ha hagut problemes de mobilitat a la sortida dels concerts que no són imputables al festival, sinó a les obres del metro i el tram. "És el gran tema pendent a resoldre, especialment amb l'administració local. Un festival com el Cruïlla no pot resoldre aquest tema sol. I menys quan s'anuncien amb tan poc temps que hi ha aquestes obres", ha lamentat Herreruela, que també ha qüestionat la poca presència de taxistes divendres. "Si en una ciutat com Barcelona es defensa un servei de taxi regulat, estaria bé que donessin servei quan hi ha grans esdeveniments", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

El festival sí que assumeix la responsabilitat pels "residus no previstos" generats dimecres i dijous. D'acord amb l'empresa Ametller Origen, el festival va regalar unes capses "reconstituents" amb fruits secs i un refresc a la sortida dels concerts. "Hem volgut donar un regal a la gent al sortir del festival, amb tota la bona intenció, i la gent estava superagraïda, però generàvem un residu a l'exterior l'impacte del qual no vam preveure del tot bé. Divendres ja ho vam resoldre", ha dit el director del Cruïlla.