La cultura també es decideix a les urnes: les propostes dels partits

El sector ha de ser un reclam turístic?Hi ha equipaments a bastament? La projecció exterior és una assignatura pendent en l’àmbit cultural?

Els partits illencs avancen les propostes culturals
7 min

PalmaS’acosten les eleccions generals de dia 28 de maig i en aquests moments els partits polítics enllesteixen els seus programes electorals. Encara que aquests documents no estiguin tancats, ja tenen clar quins seran els eixos fonamentals de les seves propostes: alguns, això sí, tenen idees més concretes que d’altres. 

PSIB-PSOE

Destinar-hi el 2% dels pressupostos 

El PSIB apunta que donarà continuïtat al que s’ha fet aquests darrers anys: “S’ha aconseguit declarar la cultura com a bé essencial. La pandèmia va evidenciar la vulnerabilitat del sector i totes les polítiques que durem són per lluitar contra la fragilitat del món cultural de les Illes i la precarietat del sector”, diuen des del partit. Opinen que les Illes “necesiten retenir el talent, que els creadors i les indústries culturals puguin desenvolupar la seva feina a Mallorca. Els socialistes reconeixen que l’Institut d’Estudis Baleàrics i l’Institut d’Indústries Culturals, que són dos “grans instruments”, requereixen recursos humans per respondre a la demanda de subvencions. “Tenir més personal i fer més àgils les convocatòries és un dels objectius que tenim”, diuen des del partit, que consideren això una de les assignatures pendents a l’Arxipèlag. Asseguren, també, que qualsevol administració governada pel PSIB garantirà que un 2% del seu pressupost sigui per a la cultura. Afavorir la projecció exterior, impulsar els arxius històrics i crear l’arxiu d’imatges i sons de les Illes Balears per conservar el patrimoni audiovisual també són idees que els socialistes inclouran als seus programes electorals.

PP

Internacionalització, un IBI cultural i nous públics

El programa electoral del Partit Popular en matèria de cultura estableix, entre altres punts, la creació de la llei d’indústries culturals, a més de la potenciació de l’Institut d’Indústries Culturals de les Balears. Així mateix, els populars sospesen que és necessari establir “eixos de consens i feina amb el sector cultural illenc amb l’objectiu de pal·liar els problemes derivats de la insularitat” i, en segons quines illes, la doble insularitat, un fet que “encareix” a l’hora de fer i de promocionar la cultura. Una altra proposta que el PP inclou en el programa és la creació d’un IBI cultural que “faciliti una ascensió a tots els immobles destinats a la cultura” a tots els ajuntaments on governin els populars. També apunten que és important “incentivar el binomi turisme i cultura, aprofitant l’èxit turístic”; s’ajudaria així en la “internacionalització de la nostra cultura, i que sigui un reclam dins i fora el territori balear”. A més, volen promoure la llei de la música, i veuen clau la internacionalització i potenciació de l’Orquestra Simfònica de les Balears. El PP apostarà també per “donar suport als equipaments escènics públics i privats a través de col·laboracions que incentivin la programació i la captació de nous públics”.

MÉS per Mallorca

Més tècnics als municipis i projecció exterior

Des de MÉS per Mallorca celebren la feina feta a l’àrea de Cultura del Consell, especialment amb el teatre Principal de Palma: “S’ha enfortit la xarxa de teatres municipals i s’ha apostat per la producció pròpia, a més de crear un teixit de centres de creació”, diuen. Això, però, no basta, i els ecosobiranistes volen que el circuit musical i escènic estigui viu a totes les Illes. Per això, plantegen la recuperació del programa Talent IB o bé reforçar la projecció exterior amb alguna proposta similar. A més, volen reforçar “institucionalment” el moviment dels productes culturals pels territoris de parla catalana. Segons els de MÉS per Mallorca, la cultura també ha de ser un motor educatiu i s’han de promoure programes familiars: “Hi ha molts municipis on hi ha programes escolars i es fa feina amb cultura i educació, però en d’altres, no. Pensam que és clau familiaritzar els més petits amb la cultura”. Altres punts del programa electoral seran la promoció –amb ajudes específiques– de les dones creadores, millorar la xarxa local d’equipaments i tractar amb fermesa la mancança de tècnics culturals i de patrimoni que hi ha als ajuntaments. Els ecosobiranistes també apostaran per millorar la divulgació dels arxius.

El Pi

Impulsar la projecció del mapa arqueològic

Des d’El Pi tenen clar que volen promoure la projecció de línies patrimonials: “Volem una macroprojecció de tot el patrimoni arqueològic que tenim, que és un munt, especialment el que està relacionat amb l’època talaiòtica. És tot un món per mostrar i una imatge molt potent”. Així mateix, un altre àmbit cultural que volen impulsar és l’audiovisual, des de diferents perspectives: “Les Illes són, ara mateix, un plató natural, però necessitam que hi hagi platós per a rodatges interiors i de gran format perquè els productors i directors no hagin d’anar a fora”, expliquen. També aposten per crear una plataforma de so i imatges de les Balears, així com una filmoteca. En l’àmbit musical, consideren indispensable la creació d’un catàleg per difondre i facilitar la contractació de bandes, cors i orquestres de les Illes Balears: “Això no ha de ser una cosa només de portes cap endins, sinó també cap a fora”. El partit regionalista veu “molt necessari” pegar una “estirada” al Museu de Mallorca: “S’ha d’obrir ja la planta d’arqueologia i hem de tenir el Museu en ple rendiment. Serà necessari pensar si la gestió compartida d’aquesta entitat està funcionant o si s’han de rescatar les competències que té l’estat damunt aquest i altres espais culturals de les Balears”. En relació amb les arts escèniques, per aEl Pi és important fer formació a funcionaris del sector docent i d’ajuntaments “perquè es puguin valorar, programar i fomentar el teatre i les arts escèniques d’una millor manera”. També promouran una “finestra única” per a la gestió d’ajudes i convenis culturals.

Podem Illes Balears

Un complement salarial i un carnet jove especial

La principal preocupació que tenen els de Podem en relació amb la cultura és la precarització del sector: “Millorar això serà l’eix vertebrador de les nostres polítiques culturals, perquè és molt difícil crear quan hi ha barreres econòmiques i no hi ha una estabilitat”, apunten. Per això, una de les propostes que inclou el seu programa electoral –que encara no està tancat perquè estan pendents de reunions amb gent del sector– és “un complement salarial per a autònoms del sector cultural que no arribin al salari mínim interprofessional”. Un altre punt del seu programa és l’augment del pressupost d’IB3 per fer produccions pròpies i coproduccions: “S’ha demostrat que som capaços de fer produccions de qualitat, perquè hi ha talent. Ara hem de fer que el pressupost sigui més alt perquè siguin encara millors”. Per fomentar el “consum cultural entre els joves”, des de Podem plantegen la creació d’un carnet cultural amb descomptes, “que a més de joves també serà per a les persones jubilades”. A més, amb aquest carnet no només hi haurà descomptes, “sinó que també es facilita la comunicació del calendari cultural”. Els del partit morat consideren que s’ha d’intentar tenir al dia espais com els arxius i els museus, dotats dels recursos humans necessaris “per mantenir aquest patrimoni”. Un altre tema pendent és la “digitalització d’arxius i fer-ne divulgació”. “S’hi ha de donar un impuls. La qüestió dels recursos humans és transversal en aquest sector”, observen.

Més Menorca

Dignificar la feina del sector creatiu, lluny de la turistització

Des de Més per Menorca volen que la cultura sigui “activa, participativa i inclusiva”, i això implica impulsar el teixit associatiu i “fomentar els col·lectius emergents i de joves”. “Pensam que hauríem de fugir d’aquesta turistització de la cultura, no volem promocionar grans espectacles per a grans masses turístiques. La cultura no pot estar sotmesa al monocultiu turístic”, aclareixen.

El partit menorquí inclourà en el seu programa electoral mesures per dignificar les feines relacionades amb la creació i la cultura, així com l’increment de la dotació als ajuntaments de pressupost a bastament perquè millorin els equipaments dels municipis (el Teatre del Born, de Ciutadella; Thalassa, al Castell...).

Consideren que cal recuperar el programa TalentIB i reforçar el moviment entre illes dels artistes, creadors i produccions, així com facilitar-lo. I insisteixen que hi ha iniciatives del Govern que haurien de tenir més en compte “les realitats de les altres illes”, perquè massa vegades “es pensa només en Mallorca”, sense pensar en “les particularitats de la nostra societat”, apunten.

Els menorquins volen fer una aposta ferma perquè la legislatura vinent sigui la de donar un impuls gros al sector cultural “com a veritable motor econòmic i de creació d’ocupació”; a més de generador “dels valors que volem tenir com a societat”.

Ciutadans

Explotar la cultura com a reclam turístic i millorar la promoció

El partit taronja opina que la cultura s’ha de vincular fortament amb el turisme: “L’espai paisatgístic, el territori i les manifestacions artístiques de les nostres quatre illes són perfectes per ser un atractiu turístic”. Així, consideren que s’han d’explotar més els itineraris literaris, “que es fa un poc però no massa”, i etnogràfics, així com les sales d’exposició i museus, perquè “tenim molt de potencial per treballar amb un turisme consumidor d’oci, però no s’ha fet feina amb la diversificació”. El partit opina que “s’han de promoure artistes propis de les Illes, però hi ha d’haver una combinació amb artistes d’altres països, i per descomptat les iniciatives públiques han d’establir convenis i col·laboracions amb les empreses privades”, defensen.

Els de Ciutadans troben que és “impensable” que, havent-hi l’Institut d’Estudis Baleàrics i l’Institut Ramon Llull, encara hi hagi “crítiques de la gent del sector perquè no hi ha un circuit d’arts escèniques fluid, quan això es fa amb un simple conveni”. També posen en qüestió els bons culturals: “No creim en els bons culturals, pensam que és més positiu fer una bona promoció del mapa de la diversitat de manifestacions culturals i campanyes institucionals que expliquin que consumir art és enriquir el patrimoni personal”.

Ciutadans, per posar un exemple, diu que el programa cultural Art Jove ha d’arribar a més joves, però que també l’ha de conèixer tot el conjunt de la ciutadania, cosa que, actualment, “no passa”.

Vox

Premis en català i castellà, i fora ajudes nominatives

“Insistirem que tots els premis literaris que es convoquin i que siguin públics, o bé que tinguin participació pública, tinguin dues categories, una amb cada llengua oficial de l’Arxipèlag”, asseguren des de Vox. A més, totes les subvencions o ajudes destinades al sector cultural, siguin de l’àmbit que siguin, s’han de donar per objectius: “Volem eliminar les ajudes nominals. Totes les partides pressupostàries que arribin a algú han d’anar acreditades amb un pla, no poden ser de lliure disposició. S’han de justificar i s’ha d’exigir un rendiment”. Vox vol introduir el cinema, les arts escèniques i la literatura a les escoles: “Es pot fer amb activitats no avaluables i aconseguir que s’acostin al cinema i al teatre. Es fa massa poc i és una eina pedagògica molt interessant”. Els d’extrema dreta recorden que la producció cultural pròpia és un sector estratègic: “No és només per consumir nosaltres, els illencs, també és part de la nostra imatge exterior. Que un escriptor o cineasta quedi limitat aquí pensam que és tudar el talent que tenim. Apostarem per mostrar a fora el que es fa aquí”. També consideren que “no s’ha explotat del tot” que la cultura sigui un reclam turístic, “així que fa anys i anys que es parla de diversificar el turisme”. 

stats