El D'A tanca una programació amb més de 60 films
Els últims treballs de directors de culte com Miguel Gomes, Bruce LaBruce, Hong Sang-soo i Lav Díaz se sumen al programa del festival
BarcelonaLa 4a edició del Festival Internacional de Cinema d'Autor de Barcelona, el D'A, ha presentat aquest dimarts la programació completa de la seva quarta edició. A les ja anunciades presències dels últims films de Tsai Ming-Liang ('Stray Dogs'), Philippe Garrel ('La jalousie') i Corneliu Porumboiu ('When evening falls on Bucarest or Metabolism'), el D'A suma el migmetratge 'Redemption' del director de 'Tabú', el portuguès Miguel Gomes, o la monumental 'Norte', el film de més de quatre hores del filipí Lav Diaz.
El festival s'inaugurarà el 25 d'abril amb 'Un castillo en Italia', de Valeria Bruni Tedeschi, i la cloenda serà el 4 de maig amb la catalana '10.000 km', de Carlos Marques-Marcet, que el passat cap de setmana va triomfar al Festival de Màlaga. En total, seran més de 60 títols, amb 24 estrenes a Espanya, 37 a Catalunya i alguna estrena europea i mundial.
També passaran pel D'A el descobriment de la Berlinale 'Metalhead', de Ragnar Bragason, la brasilera 'O homen das multidoes', de Marcelo Gomes i Cao Guimaraes o la portuguesa 'E agora? Lembra-me', de Joquim Pinto, entre d'altres. Tot això pel que fa a la secció Direccions, dedicada a noms més o menys consolidats del panorama del cinema d'autor. Però el festival també obrirà la porta a directors emergents com els de la secció Talents, entre les quals destaca 'El futuro' del madrileny Luis López Carrasco, l'argentina 'Los posibles', de Santiago Mitre, i 'White Shadow', del director de Tanzània Noaz Deshe, produïda per Ryan Gosling.
Un dels focus que proposa enguany el D'A el cicle À Toute Vitesse, que oferirà una visió crua de la joventut actual: 'Harmony Lessons, d'Emir Baigazin i premiada a la Berlinale 2013; 'Jeunesse', de la filla de Louie Malle, Justine Malle; la iniciació sexual de 'Puppylove', de Delphine Lehericey; la italiana 'Il sud è niente', de Fabio Mollo; la mexicana 'Somos Mari Pepa', de Samuel Kishi Leopo.
Una fotografia del nou cinema espanyol
L'altre gran cicle d'aquesta edició del D'A és Un Impulso Colectivo, comissariat pel crítica Carlos Losilla, que proposa una fotografia del nou cinema espanyol que es mou al marge de la indústria, compartint una sèrie de constants estètiques i una actitud de qüestionament formal. "És un cinema que aposta per camins no convencionals, amb una estètica que aposta per lo diferent i que elabora així un gest polític", ha resumit Losila. En aquest cicle hi conviuen tant comèdies ('Ilusión', de Daniel Castro, 'Uranes', de Chema García Ibarra) com títols més experimentals ('Cenizas', produït per Pere Portabella i dirigit per Carlos Balbuena) i documentals com 'Sobre la marxa', de Jordi Morató, que es va presentar amb èxit al Festival de Rotterdam. La programació d'Un Impulso Colectivo també inclou dues xerrades i tres tallers, i comptarà amb la presència de tots els directors dels films.
Al D'A també pararà atenció a la nova autoria catalana projectant títols com 'Tots els camins de Déu' (Gemma Ferraté), 'Todo parecía perfecto' (Alejo Davis), 'Els anys salvatges' (Ventura Durall) i l'estrena a Catalunya del primer treball de ficció de Lluís Miñarro, 'Stella Cadente', que es podrà veure en sessió única a la Filmoteca de Catalunya.
També a la Filmoteca es projectarà la filmografia de Denis Côté, el protagonista de la retrospectiva que enguany publica el D'A. El cineasta canadenc, guanyador del Lleopard 'Or de Locarno amb el seu debut 'Les états nordiques', passarà pel festival i presentarà títols com 'Nos vies privés', 'Elle veut le chaos', 'Curling', 'Vic + Flo ont vu un ours' (premi Alfred Bauer de la Berlinale) i el seu últim treball, 'Que ta joie demeure'.