Damià Huguet i Miquel Àngel Riera, l''underground' i l''establishment'

Aquest any es commemora el 25è aniversari de la mort dels dos escriptors, claus en la literatura en català de la postguerra

El poeta de Campos Damià Huguet.
3 min

Un abisme separa les obres poètiques de Damià Huguet -avantguardista, experimental- i Miquel Àngel Riera -formal, clàssic-, dos dels grans noms mallorquins de la literatura en català de la postguerra; són –varen ser– l'underground i l'establishment, però estan units pel "fatídic esdeveniment de la seva mort, prematura i inesperada", com diu l'escriptor Sebastià Alzamora. Huguet morí dia 19 de juliol de 1996 i Miquel Àngel Riera, dia 20 del mateix mes i el mateix any. D'aquestes dates, enguany en fa 25 anys, i el Consell de Mallorca, a través de la Fundació Mallorca Literària, ha plantejat un programa per commemorar aquest doble aniversari i celebrar l'Any Damià Huguet i l'Any Miquel Àngel Riera. El comissari n'és Sebastià Alzamora, i en coordina les activitats Pau Vadell. "Enguany celebrarem un bé comú, que és l'obra d'aquests dos grans autors, perquè ens convé", digué Alzamora en la presentació dels actes, citant Huguet.

La responsable de Cultura del Consell de Mallorca, Bel Busquets, va manifestar la importància de "reivindicar aquestes firmes": "Hem de recuperar els nostres clàssics i revisar-ne les obres per donar visibilitat a la literatura en català d’autors i autores de les Illes", va dir, i va recordar que encara hi ha molta feina a fer "perquè ambdós gaudeixin del públic lector que mereixen els seus poemes, novel·les i obres en prosa". No basta que siguin coneguts i reconeguts, va defensar Busquets, que els reclamà com a "autors de referència" que haurien d'estar sempre "disponibles a les llibreries". A partir del mes d'abril començaran les activitats presencials -es faran concerts, espectacles, exposicions i conferències-, que s'allargaran fins a final d'any. Juntament amb la directora de la Fundació Mallorca Literària, Carme Castells, i Alzamora, Busquets va presentar l’edició d’una plaquette commemorativa Damià Huguet: El call dels versos / Miquel Àngel Riera: La flor de la paraula. Castells va remarcar que és necessari "fer-los més visibles i accessibles", perquè la seva paraula "és plenament vigent" avui en dia. La commemoració ha rebut el suport i la complicitat de les famílies Huguet-Ballester i Riera-Vallès.

El poeta de Manacor Miquel Àngel Riera.

A més, varen anunciar que per Sant Jordi acabarà l'inventari del fons de Damià Huguet, que formarà part de la Casa Blai Bonet-Centre de Poesia de Santanyí, que encara està en obres. Sobre l'arxiu de Riera, Busquets i Castells varen mostrar la seva intenció que sigui un centre de poesia, obert també a altres figures.  

Les diferències que engrandeixen

Alzamora considera que les diferències i la diversitat que hi ha entre les obres de Riera i Huguet són una mostra "de la riquesa i la grandesa de la literatura catalana". Huguet, natural de Campos, exhibia una inquietud artística i intel·lectual que "expressava a través de nombrosos llenguatges", especifica el text de la plaquette que firma el comissari de la commemoració. Va cultivar la pintura, la fotografia i l'edició de llibres -va crear el seu propi segell Guaret-, i la seva identitat estava fortament arrelada "a la ruralia mediterrània, gens idealitzada". La seva poesia, Alzamora la descriu com una "proposta vertaderament radical", amb la capacitat de dirigir-se a les elits culturals a la vegada que als seus veïns de Campos.

Miquel Àngel Riera era manacorí. El comissari realça "l'exigència amb l'estil i el llenguatge" de la seva obra literària, i el defineix com un poeta "essencialment amatori". En destaca la capacitat per conquerir la bellesa, "amb observació, precisió i meticulositat". Riera va ser un home, als ulls d'Alzamora, que meditava "sobre la inevitable solitud de l'individu" i també sobre "la pulsió de l'amor".

stats