David Lang arriba al Grec amb una òpera sobre presos polítics

L'OBC i el cor d'homes del Cor Jove de l'Orfeó Català i del Cor de Cambra del Palau de la Música interpreten al Grec l'aposta internacional de L'Auditori

'Prisoner of the State' durant la seva estrena el 2019 a Nova York
2 min

Barcelona"Encara està permès tenir esclaus si són presoners", diu el reputat compositor nord-americà David Lang (1957) en la presentació de Prisoner of the state, l'òpera sobre presos polítics que arriba aquest dissabte al Teatre Grec en el marc del Festival Grec de Barcelona després d'estrenar-la a Nova York i al Regne Unit. La peça de nova creació ha estat coproduïda per L'Auditori juntament amb sis prestigioses institucions internacionals: el Barbican Center de Londres, el De Doelen Concert Hall de Rotterdam, la Filharmònica de Nova York, l'Orquestra Simfònica de Bochum, el Concertgebouw de Bruges i l'Òpera de Malmö. Serà interpretada per l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) sota la batuta de Ludovic Morlot, que retorna amb aquesta òpera a l'escenari de Montjuïc, juntament amb el cor d'homes del Cor Jove de l'Orfeó Català i del Cor de Cambra del Palau de la Música. Com a solistes, la soprano Claron McFadden donarà vida al personatge de Leonora, que es fa passar per vigilant de presó per trobar-se amb el seu amor injustament empresonat, interpretat per Jarret Ott. Davóne Tines assumeix el rol de carceller i Alan Oke el de governador.

Més polític que Beethoven

Prisoner of the state és una relectura contemporània i política del Fidelio (1805), de Ludwig van Beethoven, tot i que no en reprodueix ni una sola nota musical. Lang, que va veure l'òpera per primer cop amb 21 anys, ha volgut quedar-se amb l'esquelet dels diversos llibrets originals i treure'n la part més idealista i romàntica per anar directament a la qüestió política, en la qual el geni alemany no va indagar, segurament pel moment històric que li va tocar viure, en el context de l'Imperi napoleònic.

Actualment, l'obra pren un altre significat. "El meu país té més presoners que cap altre. I crec que hi ha una raó política, perquè al meu país si ets a la presó no pots votar", diu Lang que ha fet una recerca sobre el sistema penitenciari i el control, que es reflecteix en la posada en escena dirigida per Elkhanah Pulitzer, que estalvia elements innecessaris i juga amb el temps i la llum sobre una presó construïda sota l'escenari del Grec. Quin crim ha comès, doncs, el pres de l'òpera? Lang respon: "La millor manera de descriure el crim d'un pres polític és que va imaginar un món millor".

stats