Deià, Bellver... música
PalmaQuaranta-cinc concerts per celebrar el XLIV Festival Internacional de Música de Deià, que tindrà lloc a sis escenaris diferents. Naturalment, continuarà essent Son Marroig la casa pairal de l’esdeveniment i l’acompanyaran a la singladura Sa Bassa Rotja, a Porreres; el celler Tiannanegre, a Binissalem; la Fundació Bartolomé March, a Ciutat, l’hotel Belmond La Residència, a Deià, i el Claustre de Sant Francesc, seu de la III Edició del Festival Internacional de Sineu. Sense poder fer una relació completa d’artistes, concerts i ubicacions, el millor és començar per les novetats, com per exemple els quatre concerts que tindran lloc als cellers Tiannanegre, amb una característica comuna, les recaptacions dels tres darrers aniran destinades al Grup de Teràpies Avançades i Biomarcadors en Oncologia Blínica de l’Idisba, mentre que les del primer seran per a l’ONG del xef José Andrés, World Central Kitchen, i destinades a les víctimes de la guerra d’Ucraïna. Per aquest motiu, serà el pianista nascut a Moscou Boris Berman, dia 4 de juny, l’encarregat d’inaugurar Wines & Music, interpretant algunes de les peces del compositor ucraïnès Valentín Silvéstrov, que serà present a la funció. Els següents concerts a la seu binissalemera seran a càrrec de Dina Nedéltcheva, dia 16 de juny, que, juntament amb l’orquestra Deià Chamber Players, oferirà els dos concerts per a piano i orquestra de Frederic Chopin. Dia 30 de juny serà el torn per a l’Ensemble de Tangos La Cuarentena i, finalment, dia 11 d’agost, Enric Pastor & Co, que no són altres que Sergi Sellés al piano, Wojtek Sobolewski al contrabaix i Jaume Ginard a la bateria.
A tot això, dia 2 de juny a Son Marroig es donarà el tret de sortida per part d’Alban Kwartet, amb peces de Mozart, Brahms i Webern, mentre que dia 9 ho faran Roberto Álvarez a la flauta i Kenia Vokhmianina al piano. També a Son Marroig, un habitual del certamen, el violinista francès Giles Apap, juntament amb la Camerata Deià interpretaran obres de Shostakovich, Dvorak i Mendelssohn. Per si algú trobàs poca varietat en aquest immens calidoscopi musical, dia 8 de juliol, podrem gaudir les excel·lències de Fahmi Alqhai amb la seva viola de gamba, per interpretar Sapriani, Hendrix i Bach. Una amanida inabastable.
Estius simfònics
La notícia no és que aquest estiu puguem gaudir d’una nova edició dels Estius Simfònics amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears com a coprotagonista de luxe. Mielgo ja va demostrar amb escreix el seu afany per no aturar ni tan sols quan la pandèmia encara feia estralls. Va ser un acte de valentia, de solidaritat, de voler normalitzar un món en el qual semblava que tot se n’anava en orris. Com a mesura de precaució es va tancar el castell de Bellver, i la Simfònica es va fer seu el pati de la Misericòrdia. “Ja descansaré quan sigui mort” era el crit de batalla de R.W. Fassbinder. Sembla que tot torna a la normalitat, en el supòsit que aquesta existeixi o, si és que existeix, que tinguem la possibilitat d’apamar-la. Si la mesura és tornar on érem, que també es podria discutir, hem assolit de bell nou la presó que va ser de la Reina Violant, de Jovellanos, d’Alexandre Jaume, d’Emili Darder… convertida en marc incomparable, vigilant gegantí de la badia juntament amb la Seu, l’altre bastió arquitectònic i no menys senyal identitari.
Aleshores, des del castell de Bellver, a partir de dia 30 de juny i fins dia 12 d’agost, s’inicia una nova bateria de vuit concerts amb la intervenció de Pinchas Zukerman al violí i Amanda Forsyth al violoncel, interpretant el Concert per a violí i violoncel de Brahms, arrodonits amb la Simfonia núm. 41, Júpiter, de Mozart. El segon concert correrà a càrrec dels cantants del Maggio Musicale Fiorentino, que interpretaran algunes de les àries més famoses de Mozart, Rossini, Donizetti o Verdi, el 13 de juliol. Tres dies després, el 16, Henrik Nánási dirigirá la Simfònica amb l’Obertura de Semiramide, de Rossini, el Concertino per a Orquestra de Fánsiki l’Heroica, de Beethoven. Igudesman & Joo seran els protagonistes del quart concert amb el seu espectacle Nightmare Music. Joji Hattori a la batuta i la violoncel·lista Julia Hagen interpretaran el Concert en Do major, de Haydn, entre l’Obertura de Les noces de Figaro i la Simfonia núm. 1 de Beethoven. El 3 d’agost arriba una de les novetats, com és la representació, en versió concert, de Lucia di Lamermoor, amb Jessica Prat i Celso Albelo, dirigida per Pablo Mielgo i amb la col·laboració de la Coral Universitat Illes Balears. Dia 10 d’agost serà el torn per als Cantants de l’Òpera de Zuric, que interpretaran des de Rossini fins a Chapí. Com a colofó, Jan Lisiecki al piano, per oferir el quart i el cinquè concert per a piano de Beethoven, l’indiscutible gran protagonista de les vetllades musicals de Bellver.
Per una altra banda i ja fora de l’abonament de l’edició, la Simfònica organitza altres quatre Concerts Extraordinaris. Els dies 14, 16 i 19 de juny, i el 5 de juliol, que, respectivament al Trui Teatre, a l’Auditòrium i al Palau de Congressos els dos darrers, interpretaran els Solistes del Festival de Salzburg; la soprano Pretty Yende i el tenor Xavier Anduaga; el tercer i sens dubte l’esdeveniment de gran luxe que representa la Gala dels finalistes del Concurs Internacional de Cant Joan Pons, i per finalizar un concert de la Petita Simfònica, també amb Pablo Mielgo de director, la qual oferirà El carnaval dels animals, Música per a reals focs d’artifici i Venus i Saturn, d’Els planetes, de Holst.