"Un dels grans", "un visionari", "un geni": sentit comiat a Agustí Villaronga
El cineasta mallorquí ha mort aquest diumenge a 69 anys
Palma/ BarcelonaEl mallorquí Agustí Villaronga (Palma, 1953), un dels cineastes que ha eixamplat i portat més lluny la cinematografia catalana amb títols com El mar, Pa negre i Incerta glòria, ha mort aquest diumenge a 69 anys, just el dia en què es lliuren els quinzens premis Gaudí. Les reaccions a la seva pèrdua no s'han fet esperar i són molts els polítics i membres del món cultural illenc que han lamentat la seva mort i han destacat el llegat artístic i cultural que ha deixat.
La presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha fet una piulada en què diu que és un "dia tristíssim" i destaca que Villaronga "ha estat un dels creadors cinematogràfics més importants de la nostra història". A més, ha defensat la seva importància per a la cultura illenca i el reconeixement que va tenir tant dins com fora del país. "Ens queda la teva obra, talent i saviesa. Et trobarem a faltar, estimat", ha sentenciat.
El Govern balear també ha emès un comunicat en què expressa el condol per la mort d'Agustí Villaronga, guardonat amb el premi Ramon Llull l'any 2011 en reconeixement a la seva trajectòria cinematogràfica. Hi repassa la carrera artística del cineasta mallorquí i lamenta la mort d'un dels referents culturals i artístics de l'Arxipèlag.
El conseller de Turisme, Treball i Model Econòmic, Iago Negueruela, també ha utilitzat les xarxes socials per lamentar la mort de Villaronga i donar el condol als seus familiars i amics. A través d'una piulada al seu compte de Twitter, ha assegurat que amb la mort del cineasta "perdem una persona infinita, un artista immens".
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha afegit a la llista de personalitats que han donat el condol als familiars i amics de Villaronga i n'han lamentat el traspàs. A través d'una piulada a Twitter, Sánchez ha dit que el món cultural de l'Estat perd "una mirada singular" i ha destacat que "el seu llegat quedarà per sempre com un dels tresors del nostre patrimoni".
El director de cinema Juan Antonio Bayona ha publicat un post al seu compte personal d'Instagram en què es dol de la mort de Villaronga i ha assegurat que, encara que ens hagi deixat, el tornarà a veure "a les teves pel·lícules, on se't podia veure encara més clar, en la teva màxima expressió". A més, li ha agraït "l'afecte i el suport que sempre vares mostrar cap a mi. Això és un tresor que m'enduc d'haver-te conegut". "Et trobaré molt a faltar", ha sentenciat.
La directora general de Cultura del Govern balear, Catalina Solivellas, s'ha mostrat "consternada" per la mort d'Agustí Villaronga, de qui ha destacat la "singular veu" com a creador cinematogràfic. Solivellas ha assegurat, en declaracions a Europa Press, que la mort del cineasta mallorquí és una "pèrdua terrible", perquè "tenia una de les veus més singulars a tot el país i a Europa, en l'àmbit cinematogràfic". "Culturalment perdem un dels millors cineastes d'aquest país, reconegut amb la màxima distinció pel Ministeri de Cultura, i a escala europea. També, una de les veus més personals dins del cinema, perquè hi ha molts directors, però el plus d'un artista s'aprecia quan ha aconseguit una veu pròpia, i Agustí Villaronga la tenia", ha afirmat.
Jaume Ripoll Vaquer, director de Filmin, ha demanat que "la nit dels Gaudí sigui homenatge, record i celebració de qui tant va contribuir al cinema en català". A més, Ripoll ha lamentat la mort del cineasta i ha remarcat que ha partit "massa d'hora, amb massa projectes pendents i ganes de portar-los a bon port. Que trist".
Des del compte de Twitter oficial de Filmin també han fet una piulada lamentant la mort de Villaronga i han destacat que durant la seva carrera ha estat "un dels nostres grans cineastes, un dels que millor ha narrat la nostra història".
L’Associació de Productores Audiovisuals de les Illes Balears (APAIB) ha expressat el condol a la família i amics del cineasta. A través d'un comunicat, ha remarcat que amb el seu adeu el món del cinema ha perdut "un dels seus referents, un creador amb una veu i sensibilitat pròpies, i amb un món interior que ha donat lloc a algunes de les millors pel·lícules del cinema en català".
D'altra banda, el director del teatre Principal de Palma, Josep R. Cerdà, també ha lamentat la seva pèrdua. "Estic consternat davant la notícia". "Agustí era la sensibilitat en persona i un visionari en la seva creativitat desbordant", ha destacat a la seva piulada.
La UIB també ha emès un comunicat en què el rector i tota la comunitat educativa expressen el condol a familiars i amics "pel seu traspàs". A més, han recordat que Agustí Villaronga va ser nomenat Doctor Honoris Causa per la UIB el 16 de desembre de 2021, però, a causa de la malaltia que patia, no es va poder dur a terme l’acte d’investidura.
Així mateix, el CineCiutat ha utilitzat les xarxes socials per agrair a Villaronga la feina feta per la cultura de les Balears durant la seva extensa trajectòria. "Per la teva mirada, la teva sensibilitat, per dur un bocí de les Illes pel món, per la teva generositat d'ençà que posàrem aquest vaixell a la mar", han remarcat a la piulada.
La Fundació Toni Catany ha lamentat igualment la mort del cineasta a través d'una piulada al seu compte oficial de Twitter. "Hem rebut amb commoció la notícia de la mort", hi diu.
Per altra banda, la presidenta del Partit Popular balear, Marga Prohens, ha explicat que amb la mort de Villaronga "el cinema de les nostres illes perd el seu principal i més reconegut referent". La popular ha definit el cineasta com una persona "sensible, innovadora, amb capacitat de sorprendre i fer reflexionar amb les seves pel·lícules". A més, a la piulada al seu compte de Twitter ha enviat el condol a "família, amics i al món de la cultura".
El Ministeri de Cultura i Esport del govern espanyol també ha lamentat la mort del cineasta mallorquí i ha recordat que fa poc més d'un mes li varen entregar la Medalla de Mèrit en les Belles Arts en reconeixement a la seva trajectòria.
Per part seva, Isona Passola, a Rac1, ha recordat el gran èxit que varen compartir amb Pa negre i els seus darrers dies, com va continuar treballant, tot i la quimioteràpia. “S’ha mort fent el que volia. Un fa el que vol fer. L’Agustí era un ésser formidable, amb molt sentit de l’humor. Se’ns n'ha anat un dels grans, i no només cinematogràficament”. I afegia: “Era una grandíssima persona. Tothom que ha estat amb ell l’ha estimat moltíssim. Les pel·lícules queden. Tenia un gran sentit de la responsabilitat davant del cinema”. Recordava que ella li havia dit: "Tota la vida vols ser un autor maleït? O hem de pensar també en el públic?", i van començar Pa negre amb una escena impactant.
L'Acadèmia del Cinema l'acomiadava així: "El seu talent, sensibilitat, la seva enorme capacitat d’estimar tot el que tocava i les seves pel·lícules quedaran per sempre". Judith Colell, la presidenta de l'Acadèmia del Cinema català, n'era una amiga íntima: "Serà una gala [dels Gaudí] molt trista, un homenatge a ell. Era un geni. Molt humil. Potser el més gran que hem tingut aquí i també a escala europea. El trobarem molt a faltar com a referent, n'hem d'estar molt orgullosos i ho hem de valorar. Una persona que podia anar d'un gènere a un altre, amb pel·lícules plenes de talent".
El crític de cinema Àlex Gorina a Catalunya Ràdio el definia com "una persona humil, un creador proactiu" de gran "dimensió humana, coneixement, cultura, autoexigència i creativitat absoluta". "Omnipresent i de vegades incomprès, també a la gala dels Gaudí", ha afegit, recordant que El ventre del mar va ser poc premiada. En algunes pel·lícules "va regalar al cinema català la capacitat de creure's a si mateix" i, en canvi, altres pel·lícules varen tenir massa poc ressò, deia recordant El testament de la Rosa, sobre Rosa Novell i la ceguesa que li va comportar el càncer. "Agustí Villaronga va ser el nostre Passolini", afirmava, per "la capacitat de ser autocrític i traslladar la bellesa del món i també la lletgesa".
La consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga, ha afirmat a Twitter: "Ens ha deixat Agustí Villaronga, director que ha portat el cinema català a l’excel·lència. Pa negre, Incerta glòria… molts títols que han marcat una època i que a més han mostrat la nostra història a la gran pantalla. Una abraçada a família i amics".
El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, també ha lloat Villaronga a través d'una piulada al seu compte de Twitter. Antich ha destacat que el cinema català, i tot el país, estan en deute amb el gran Agustí Villaronga i ha remarcat que Villaronga ha estat un "creador exigentíssim, amb el cinema com a pilar cultural i constructor i transmissor d’imaginaris. Ha signat títols i testimonis d'una cultura que té l'ambició d’explicar-se al món sense intermediaris".