El so dels insectes de Jansky, nominat als Sound of the Year Awards
El darrer treball del duet és 'Insecta Dance Music', creat a partir del so dels insectes de Mallorca, i ha estat reconegut des del Regne Unit
El projecte Insecta Dance Music del duet d'electrovers Jansky, format pel músic, productor i ambientòleg Jaume Reus i la poeta, traductora i música Laia Malo, ha estat nominat als Sound of the Year Awards. La feina de Reus, com a productor al capdavant de Rampa Studios, es reconeix en la categoria de Best Studio Sound Recordist.
Es tracta d'un projecte a partir del so dels insectes de Mallorca. La idea va rebre una de les beques de creació de l'Institut d'Estudis Baleàrics. La primera fase del projecte, gestada gràcies a aquest ajut i a la col·laboració de l'IMEDEA-CSIC i el PN de l'Albufera de Mallorca, "du bones notícies", diuen els membres del duet, Reus i Malo. Els músics expliquen que Insecta Dance Music "no és només un disc", sinó que és "un projecte d'art-science, basat en l'ecologia del paisatge sonor".
La idea es materialitzarà en un LP doble, una instal·lació sonora i una llibreria digital: Insectasynth, que posa a l'abast de qualsevol músic els sons naturals i manipulats dels insectes balears que s'han enregistrat en el paisatge sonor natural de diversos indrets de Mallorca. El resultat, de moment, ja ha estat reconegut des del Regne Unit.
Els Sound of the Year Awards són uns premis convocats per The Museum of Sound i The New BBC Radiophonic Workshop. Van establir-se l'any passat per celebrar els sons de cada dia, no la música, en totes les seves formes. El jurat d'aquest nou guardó internacional està presidit pel compositor i artista Matthew Herbert; el pare de l'ecologia sonora, Bernie Krause; el periodista de la BBC Trevor Cox i l'arxivera de so de la British Library, Cheryl Tipp, entre d'altres. Els guanyadors s'anunciaran el proper dia 2 d'abril.
Jansky ja ha començat a explicar el projecte a les seves xarxes socials, amb una sèrie de fotos i vídeos en col·laboració amb Komposit Studio (fotografia), Arauna Studio (disseny) i Aloma Lafontana (moda escultòrica sostenible).