TEATRE
Cultura20/09/2019

Dels marges al centre: la diversitat puja a l’escenari

Entitats que uneixen art i integració es troben al Principal per compartir experiències

E. N.
i E. N.

PalmaReivindicar la riquesa cultural de la diferència i visibilitzar els projectes artístics que treballen la integració és el doble objectiu de les II Jornades sobre la Inclusió Social a les Arts Escèniques que acollirà el teatre Principal els dies 27 i 28 de setembre. Enguany el programa inclou ponències, tallers, sessions de treball, un debat i tallers participatius, a més de l’exhibició a la sala Gran del Principal de Happy Island. Es tracta d’una obra a càrrec de la coreògrafa madrilenya María José Ribot i la companyia portuguesa Bailando com a Diferença, que treballa amb persones amb algun tipus de discapacitat. A més, el director de la companyia Bailando com a Diferença, Henrique Amoedo, impartirà un taller pràctic corporal, acompanyat pels ballarins de la seva companyia. La trobada d’enguany, però, posa el focus en els projectes que treballen a Mallorca amb la creació col·lectiva per la cohesió social, tant en persones amb diversitat funcional com amb aquells col·lectius que estan en risc d’exclusió. Entre d’altres, hi participaran l’ONCE amb Sa Boira, que treballa des del 1987 amb dos muntatges anuals. També la Fundació Aspace, que practica amb teatre inclusiu amb professionals de les Illes; La Lioparda Teatre, que treballa al voltant de les experiències LGTBI i feminisme, i Estel de Llevant, amb Estepa Teatre, amb una trajectòria de gairebé vint anys als escenaris amb persones amb alguna malaltia relacionada amb la salut mental.

Conferències i estudis de cas

Hi haurà també conferències com la de Noemy Berbel, doctora en Recerca i Innovació Educativa de la Universitat de les Illes Balears (UIB), que explicarà un projecte que uneix universitat, escola i els barris de Nou Llevant i la Soledat Sud i que pretén contribuir a la transformació social a través de pràctiques artístiques. L’experta en creació artística Eva García parlarà de com les institucions culturals es poden apropar a l’art comunitari, i Asun Pié, directora del postgrau de Salut Mental Col·lectiva de la UOC farà una conferència sobre els processos de creació i investigació “a propòsit de la interdependència humana”. A més, hi haurà estudis de cas, com el de Suite TOC núm 6. de Les Impuxibles, Judith Pujol i María Velasco, un espectacle que tracta d’una temàtica silenciada, la simptomatologia del Transtorn Obsessiu Compulsiu (TOC).

Cargando
No hay anuncios

El director del Principal, Josep Ramon Cerdà, defensa que l’organització d’aquestes jornades “forma part de la responsabilitat del teatre Principal com a teatre públic de treballar amb la inclusió des de tots els punts de vista”. “Tenim l’obligació de trobar-nos amb les entitats que ja treballen en aquest sentit, com una acció fonamental que forma part de l’amplació de l’espai educatiu del teatre que duim a terme aquesta temporada”, afegeix. Així mateix, ha assegurat que a Mallorca “s’està fent molta feina i molt bona” i que en el marc de les jornades han descobert projectes que “no sabien que es feien i que són molt interessants”. “Volem escoltar-los i que diguin què necessiten en relació amb el Principal, i veure de quina manera hi podem col·laborar”, conclou.