Descoberta la tercera torre de defensa del Vendrell de les guerres carlines
Documents de 1874 evidencien l'existència d'un triangle fortificat i situen la construcció al lloc on ara hi ha l'escola Sagrat Cor
El VendrellDos estudiants d'Història de la Universitat Rovira i Virgili han accedit a documents del segle XIX que situen la tercera torre de defensa del Vendrell de les guerres carlines al lloc on ara hi ha l'escola Sagrat Cor. Fins ara només es coneixia el lloc de les torres de la zona del Botafoc i del Puig, que encara es conserven. Malgrat es tenia constància de l'existència d'un triangle fortificat, mai s'havia concretat el dibuix. Ara, Sergio Jiménez i Marta Hinojosa han accedit a un mapa del Vendrell de 1874 i a dos plànols que constaten que la tercera construcció de defensa de les guerres carlines estava projectada a la cantonada de la carretera de Valls amb la carretera de Santa Oliva.
El mapa trobat a l'Arxiu Militar d'Àvila -a través d'unes referències localitzades a l'Arxiu Municipal del Vendrell- ubica per primera vegada el lloc exacte de les tres torres, mentre un dels plànols trobats coincideix exactament amb la distribució de la torre del Botafoc. L'altra plànol, en canvi, no s'ajusta a l'estructura de la torre del Puig, de manera que Jiménez i Hinojosa conclouen que correspon a la tercera peça del triangle fortificat.
Mentre les dues torres conservades es situen en turons, la tercera estava ubicada en una zona plana, a la carretera de Santa Oliva. Sergio Jiménez apunta que les dues primeres estarien pensades "per a controlar la vila" mentre que l'altra "no tenia una visió de control estratègic de la població". Tenint en compte que Santa Oliva era un front carlista, consideren que aquesta tercera construcció estava pensada per tenir "una altra funció", diu Jiménez.
Els dos estudiants recorden que la tercera guerra carlina (1872-1876) va tenir un fort impacte al Vendrell l'any 1874, quan hi ha una sobtada "entrada de carlins, que cremen cases i obliguen l'alcalde a rendir-se", explica Sergio Jiménez. Davant la situació, afegeix, "la vila necessita defensar-se sí o sí" i per això planifica una fortificació amb tres construccions.
Marta Hinojosa creu que s'ha descobert un enigma que es mantenia entre els veïns del Vendrell de generació en generació, ja que tothom prenia com a referència el llibre 'Font de la menya', del cronista vendrellenc Josep Aixalà i Casellas, el qual recollia l'existència de la fortificació triangular entre les seves memòries escrites a Cuba. Hinojosa matisa, però, que els documents trobats no certifiquen que la tercera peça s'arribés a construir.