Descobreixen a Banyalbufar el fòssil d'un carnívor amb dents de sabre
El fòssil localitzat a Mallorca és el primer d'aquest grup que es descobreix a la regió mediterrània i, amb 270 milions d'anys, ha resultat ser el més antic del món
PalmaUn equip internacional d’investigadors ha publicat a la revista científica Nature Communications el descobriment i la descripció d'un nou animal fòssil trobat a Banyalbufar (Mallorca). Es tracta d'un teràpsid, un grup d'animals que varen evolucionar donant lloc als mamífers actuals. El fòssil localitzat a Mallorca és el primer d'aquest grup que es descobreix a la regió mediterrània i, a més, amb 270 milions d'anys, ha resultat ser el més antic del món. Una de les seves característiques més impressionants són les grans dents de sabre, típiques d’alguns carnívors prehistòrics.
L'estudi del fòssil d'aquest dents de sabre mallorquí, anterior als primers dinosaures, ha permès determinar que era un animal superficialment semblant a un ca de talla mitjancera, encara que de pell nua i que es reproduïa ponent ous, com els rèptils i les aus actuals. Els seus claus, grossos i desproporcionats, demostren que era el depredador més gran de l'ecosistema de la zona. Els científics creuen que una de les preses potencials d'aquest superdepredador devia ser el tramuntanasaure, un altre animal fòssil descobert i descrit pels mateixos investigadors el 2023, les restes del qual es trobaren associades a les del dents de sabre, també a Banyalbufar.
En el cas del dents de sabre, Rafel Matamales, conservador del Museu Balear de Ciències Naturals i primer autor de l'article, explica que no n'han localitzat "l'esquelet complet, sinó parts del cap, de la columna vertebral i d'una cama de darrere quasi completa", aquests ossos fossilitzats han estat "més que suficients per poder afirmar que el dents de sabre de Banyalbufar és l'avantpassat dels mamífers més antic que es coneix a tot el planeta".
Jaciment
El jaciment on es trobaren els fòssils del tramuntanasaure i del dents de sabre correspon a una antiga bassa a la qual, durant les estacions més àrides, acudien els animals a beure. “Fa 270 milions d'anys, Mallorca no era una illa, sinó que formava part del supercontinent Pangea, estava situada a la zona equatorial i el seu clima era àrid i sec”, expliquen Josep Fortuny i Àngel Galobart, investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, que també formen part de l’equip que ha descrit el fòssil.
En aquest estudi internacional també han participat investigadors del Museu de Ciències Naturals de Carolina del Nord (EUA), la Universitat de Princeton (EUA), el Museu Field de Chicago (EUA), del Museu d'Història Natural de Stuttgart (Alemanya), l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (Catalunya) i el Museu d’Isona-Conca Dellà (Catalunya). Ha estat finançat gràcies a diversos ajuts del Consell de Mallorca.
Els fòssils del dents de sabre de Mallorca, juntament amb una reconstrucció a mida real de l'animal en vida, es poden veure en una nova exposició temporal que es va inaugurar al MUCBO (Sóller) el passat 14 de novembre, i que hi serà fins a l’abril.