Descobreixen un gran mural i consignes polítiques de la Guerra Civil en una fàbrica
Totes les parets de l'edifici estan plenes de frases que es van ocultar amb calç
BarcelonaEntre el 1936 i el 1939, el batalló de rereguarda número 6 va fer servir una fàbrica de Cocentaina, un municipi d'uns 11.000 habitants a prop d'Alcoi, com a quarter, i hi va deixar la seva empremta. Lluitaven al bàndol republicà i ho van deixar clar a les parets de l'edifici: hi van pintar un gran mural de 6 per 3 metres amb colors molt vius, que encara es conserven, que mostra un home jove descamisat, amb pantalons de color caqui i espardenyes, que sosté una maça enorme. Davant d'ell hi ha un drac amb escates, una cua llarga i tres caps: Franco, Mussolini i Hitler. A la resta de parets hi ha més d'una vintena de consignes en vermell i morat.
Tots els seus missatges han estat ocults durant més de vuitanta anys per una capa de calç. Amb el temps, però, la calç ha anat desapareixent fins a deixar al descobert els missatges i el mural, que estan molt ben conservats. El descobriment l'ha fet el Centre d'Estudis Contestans (CEC), que des del 1971 brega per conservar el patrimoni de la zona i que té un museu arqueològic i un altre d'etnològic en un edifici medieval al centre de Cocentaina. "Vam anar a la fàbrica, que està en desús, per recollir un banc de fuster que ja té cent cinquanta anys per al museu i vam descobrir tot el que hi havia a les parets. Ens va impactar moltíssim el mural, és únic a l'estat espanyol", explica el responsable del CEC, Pere Ferrer. "Al voltant hi ha escrits en llapis els noms i cognoms de molts soldats pertanyents a aquest batalló", afegeix.
Les consignes polítiques
"Ànims, fills d'Espanya, que els ànims ens donaran el triomf", "Per guanyar la guerra, cultura i disciplina", "Un home polit és un home culte", "De la nostra victòria depèn el futur dels nostres fills"... són algunes de les frases que es poden llegir a les parets. Totes les consignes es van fer amb lletres majúscules utilitzant plantilles o a mà alçada. "N'hem informat les autoritats i esperem que es conservi", afirma Ferrer, que creu que el 1939 totes les pintures es van tapar amb calç per por al que pogués passar.
"Ho volem preservar i promocionar", assegura l'alcalde del municipi, Jordi Pla (Compromís). "És important potenciar la memòria democràtica en els temps que corren a Europa i sobretot al País Valencià", afegeix. De moment, el consistori s'ha posat en contacte amb els propietaris de la fàbrica i amb el ministeri de Política Territorial i Memòria Democràtica: "Com que el País Valencià està governat per la dreta i l'extrema dreta, no aposta ni apostarà per la memòria democràtica, i el que hem fet és obrir una finestra directa amb el ministeri", assegura l'alcalde.