Destituït el director del Solleric per "incompatibilitats personals i incompliments legals"
Aquest dijous s'ha formalitzat el cessament de Fernando Gómez de la Cuesta al capdavant de la Fundació Palma Espai d'Art
PalmaAquest dijous a les 8.30 h s'ha reunit el patronat Fundació Palma Espais d'Art i ha aprovat la destitució de Fernando Gómez de la Cuesta de director gerent, com ja va avançar l'ARA Balears. La resolució s'ha pres d'acord amb un informe jurídic que posa de manifest que no ha seguit el procediment administratiu establert.
Cort cessarà el director del Solleric després de 50 dies en el càrrec
La història, tot i que breu, és complexa. Les incompatibilitats personals i el fet de no seguir la legalitat ni les formalitats que marca la institució pública han estat els motius principals que ha fet que en la reunió extraordinària del patronat hagi quedat formalitzat el cessament del director gerent. A la taula hi eren Llorenç Carrió (MÉS), Eva Frade (Som Palma), Susana Moll (PSOE), Xavi Bonet (PP), Pedro Rivas (Ciutadans), Gaspar Sabater (Cercle de Belles Arts), Neus García Iniesta (Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià) i Francisca Niell (directora de Cultura de Cort), amb l'absència del representant de l'AAVIB, que no hi ha assistit com a protesta. El resultat de la votació ha estat de 5 vots a favor i 3 abstencions (de PP, Ciutadans i de Neus García Iniesta); així ha quedat formalitzada la destitució.
A la reunió, també hi ha assistit Fernando Gómez de la Cuesta, qui ha pogut rebatre els motius pels quals ha estat acomiadat. I és que s'han exposat dos informes, un d'elaborat pels serveis jurídics, en el qual el president de la comissió executiva de la Fundació Palma Espai d'Art, Llorenç Carrió, en data d'11 d'octubre va demanar "un informe jurídic relatiu al possible incompliment de contracte per part del director de la Fundació". Gómez, en el seu contracte d'exclusivitat, va signar que estava d'acord amb el règim d'incompatibilitats, una de les raons per les quals se l'ha acomiadat.
Cronologia dels fets
I, per altra banda, s'ha exposat un informe signat pel secretari de la Fundació Palma Espais d'Art que narra la cronologia dels esdeveniments des del dia del nomenament del director gerent de la Fundació fins avui, quan se l'ha cessat.
En aquest document, s'hi descriuen les diferents accions del director "des de l'1 de setembre, quan sol·licita a l'Institut d'Estudis Baleàrics la subvenció per a quatre projectes que formen part de la seva relació de propostes professionals personals compromeses. Aquesta sol·licitud de subvenció es du a terme sense autorització ni tramitació administrativa adequada", esmenta l'escrit. Es tracta d'unes beques subvencionades pel Banco Santander i "l'import del projecte és de 2.850 €; el director gerent està autoritzat per signar projectes fins a 1.000 €", malgrat que el cost per a la institució era mínim perquè el banc subvencionava la iniciativa en un 81%.
"Dia 9 de setembre s'inicia la publicació, a través de Facebook, d'aquestes convocatòries, però no es penja a la web de la Fundació Palma Espai d'Art fins al 26 de setembre, després de la reunió de la comissió executiva. No es publica al BOIB". El 26 de setembre es convoca una comissió executiva amb el punt de l'ordre del dia: "autoritzar els compromisos laborals contrets amb anterioritat a la signatura del contracte del director gerent". Es convoca una sessió extraordinària de la comissió executiva el 6 d'octubre per tal de parlar de decisions contradictòries per manca d'informació clara del director gerent. En aquesta comissió es demana a Gómez de la Cuesta que prepari tota la documentació i expliqui la sol·licitud de la subvenció de l'IEB i defensi els beneficis que tindrà per als artistes i la Fundació, "cosa que no va presentar a la comissió", diu el regidor. "La comissió insisteix si s'han demanat subvencions per a altres projectes. Gómez diu que no".
Malgrat que dia 17 de setembre signa un contracte com a director amb el compromís de participar en el projecte europeu i compromet una despesa de 15.000 euros, "la tramitació es fa sense haver-ne informat ni la comissió ni la responsable d'administració de la Fundació. El 22 de setembre s'organitza un taller infantil al Casal Solleric amb la cessió de l'espai sense autorització prèvia amb entrada donatiu de 5 euros, i tota aquesta informació arriba via Facebook. El 28 de setembre es realitza un concert amb cessió de l'espai del Solleric sense autorització amb entrada donatiu de 7 euros". Aquestes són les irregularitats que presenta l'informe, signat per la cap de departament i el president de la Fundació, Llorenç Carrió, i que els han motivat a prendre la decisió de cessament.
Es farà un concurs per elegir el nou director
Llorenç Carrió ha manifestat que "es convocarà un concurs per elegir el director nou, perquè és la fórmula més adequada", i es realitzarà amb la màxima celeritat possible: "La Regidoria convocarà la setmana que ve el sector per abordar de manera consensuada una altra convocatòria per cobrir la plaça", fa saber l'Ajuntament. Mentrestant, el Solleric té alguns projectes, pocs, per executar-se; en canvi, el CAC Ses Voltes continuarà sense projecte.
Protesta de l'AAVIB
Per la seva banda, el col·lectiu d'artistes visuals (AAVIB), com a membre del patronat, no ha volgut assistir a la reunió d'urgència pel desacord amb "la decisió unilateral que va prendre la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Palma i perquè estam preocupats per la ineficàcia i ineficiència, el descuit i l'escassa activitat que ha demostrat l'equip que configura la Regidoria envers la creació artística i el projecte de la FPEA".
Per això, han organitzat un acte reivindicatiu al monument de la Feixina de Palma en el qual han presentat el manifest, que té el suport de l'AAVIB, La UNIÓN (Unión de Asociaciones de artistas visuales de España), Mesa Estatal del Sector, IAC, el jurat de selecció, format per: Berta Sureda, excomissionada de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona; Cristina Ros, periodista, crítica d'art i comissària d'exposicions, membre de la Reial Acadèmia de Sant Sebastià; Carles Gispert, artista i agitador cultural; Santiago Olmo, director CGAC (Centro Galego de Arte Contemporanea), i Santiago de Compostela, representant d'ADACE (Asociación de Directores de Arte Contemporáneo de España).