'El dimoni a les festes tradicionals de Mallorca' s'explica a Pollença
L'historiador Biel Mayol impartirà una conferència divendres, 12 de gener, a les 19.30 hores a la biblioteca Guillem Cifre de Colonya, Can Llobera
PalmaL'exposició itinerant 'Mil dimonis. Un recorregut per la devoció dimoniera de Mallorca' està ara instal·lada a Pollença, concretament hi serà fins al 16 de gener a la biblioteca municipal Guillem Cifre de Colonya, Can Llobera (plaça Vella, 7).
La mostra, fotogràfica i temàtica, aplega 51 representacions diferents del dimoni, de les més de 70 que actualment perviuen en la cultura popular illenca. L'exposició ofereix una mirada a la diversitat del nostre dimoni recollida per José Juan Luna 'Potti', fotògraf 'freelance' que des de fa anys recorre Mallorca de ritual en ritual, de festa en festa, per captar els personatges, els ambients i els actes més significatius de la cultura popular actual. La selecció fotogràfica està estructurada en tres seccions, amb l'objectiu de donar llum sobre les diverses tipologies de dimonis que es donen cita en l'actualitat: dimonis de Sant Antoni, dimonis de festa i dimonis de foc.
Per a l'ocasió la fundació Mallorca Literària ha organitzat la conferència 'El dimoni de les festes tradicionals de Mallorca. Una classificació aproximada', a càrrec de l'historiador Gabriel Mayol. La cita és aquest divendres, 12 de gener, a les 19.30 hores també a la biblioteca Guillem Cifre de Colonya de Can Llobera de Pollença.
El dimoni és present a Mallorca com una part indestriable de la cultura catalana, pròpia de l'illa. Aquesta figura d'identificació infernal es pot trobar, per exemple, a les contarelles populars (o rondalles) i també a les festes d'estiu i hivern que animen la vida dels habitants d'aquesta illa mediterrània des de fa segles.