Els discos illencs es desconfinen, però les gires continuen en incògnita

Segells discogràfics parlen dels treballs que sortiran a la venda en breu i aquells que es van llançar just abans de la pandèmia i van quedar en pausa

Imatge de 'Paradís', de Joana Gomila
Elena Navarro
12/05/2020
4 min

PalmaEl sector musical illenc, a poc a poc, es reprèn. Amb l'obertura de les botigues de música i altres comerços culturals, es comencen a comercialitzar els discos que havien quedat aturats per la pandèmia: ja sigui perquè s'estaven acabant d'editar o perquè s'havien llançat just abans de declarar-se l'estat d'alarma. D'altra banda, però, continua la incertesa sobre quan es podran començar a fer concerts i gires, que ara com ara és el gruix majoritari d'ingressos per als músics.

Tot i que a partir del 25 de maig, en la segona fase del desconfinament, ja es permet fer espectacles a l'aire lliure de fins a 400 espectadors asseguts, "serà difícil que els promotors ho vegin viable", alerta Joan Cabot, al capdavant de Bubota. Si tot va bé i continua la desescalada en els terminis previstos, a partir del 8 de juny ja poden obrir sales de concerts i musicals amb un terç de l'aforament, però el problema és el mateix: la viabilitat econòmica.

Bubota va llançar abans del confiament la majoria dels nous àlbums que tenia entre mans: Salsa agredolça de Da Souza, que van presentar al febrer al teatre Principal de Palma; Vellut i purpurina, de Jorra i Gomorra, que van presentar en concert el mateix mes al Novo Café Lisboa; i Paradís, de Joana Gomila, que s'havia de presentar també al Novo Café Lisboa el 10 d'abril i es va haver d'ajornar. A més, durant el confinament han publicat Quart creixent, de Roger Pistola.

"És una pena perquè són discassos i és una putada que quan començaven a anar bé, tot s'aturàs", lamenta Cabot. Amb vista a final d'estiu tenien previst gravar un altre disc, però per ara ha quedat en suspens també. De fet, el productor no fa comptes poder presentar els treballs fins a setembre o octubre com a mínim, i gravar nous projectes fins a l'any que ve.

Les restriccions del confinament afecten especialment les arts musicals, que tenen la temporada alta justament a l'estiu. En aquest sentit, la majoria de festivals ja s'han cancel·lat i "dubt molt que se'n faci cap", creu Cabot, qui assegura que aquesta situació perjudica sobretot grups que es mouen en festivals petits com Da Souza. "En algun moment la música en directe tornarà, però no sé si podran tornar els macroesdeveniments, que era el que havia mantingut la indústria aquests darrers anys pel mercat de festivals a l'estiu; i no sé si és bo o dolent", reflexiona.

Ona Edicions

Diu el pianista, compositor i productor Miquel Brunet que ha tingut prou sort que el confinament l'agafàs en el darrer procés per acabar un disc i s'ha pogut dedicar a això. És el del músic de Calvià Josep Oliver amb el nou treball de música jazz Gipó. Vàrem acabar de gravar dies abans i només feia falta mesclar-lo. Ho hem pogut fer a distància: jo enviant-li les pistes i ell em feia comentaris", diu Brunet. El disc ja està enviat a fàbrica i arribarà entre avui i demà. Com que per ara encara és complicat treballar amb les distribuïdores, Oliver en farà la distribució física ell mateix, a través de comanda. La presentació havia de ser el 5 de juny, però s'ha posposat.

Un altre projecte que està a punt d'acabar-se és el darrer treball d'Aires Sollerics: una retrospectiva de tota la seva trajectòria, dividida en dos àlbums i 38 temes. A banda, el productor treballa en un projecte personal en què està endinsat fa un parell d'anys i calcula que d'aquí a un mes ja pot ser al carrer. Pel que fa a Apoptosi, el llibre-disc creat per Marcel Pich i Guillem Simó, es va presentar a Barcelona en el marc del Barnasants i s'havia previst fer la presentació a Palma el 4 d'abril, però per ara tampoc hi ha data nova.

Amb els locals tancats i les restriccions que venen, Brunet veu un potencial en els llocs naturals de l'illa per acollir concerts a petita escala. "En aquest sentit encara ho tenim relativament bé aquí, amb tots els paisatges que tenim", sosté. El que realment veu perillós per al sector és que, a llarg termini, es consolidin pràctiques de l'entorn digital, que ofereixen "una baixíssima qualitat tant d'àudio com d'imatge". "Si és excepcional, bé, però no s'ha de consolidar una minva de qualitat en general. No és el mateix escoltar un directe o un CD que per l'ordinador o mòbil, perquè senzillament són aparells que no poden reproduir les freqüències en què s'ha gravat la música", reflexiona.

Blau

Pel que fa al segell Blau, torna amb dos llançaments principals: l'EP de Bruno Sotos, Lo que habita en mí, a la venda aquesta setmana i en format digital a partir d'aquest divendres; i El rei dels Mobylettes, d'enMéndez, un projecte musical d'un dels fundadors dels Ossifar. En aquest cas, es publicarà el 29 de maig.

Altres treballs es van publicar just abans de declarar-se l'estat d'alarma i han quedat a les fosques. És el cas de Daniel Higiénico i el seu Esperando a Robin Hood, disponible en CD i vinil; El gest Imaginari, el darrer treball de Massutí i els Zeromonstres, també en vinil i CD; i El chicode la doble A, de Baaldo, en aquest cas, disponible en CD. Daniel Higiénico i Baaldo havien de fer el concert de presentació el 13 de març, però per ara estan ajornats.

stats