BarcelonaA Lleida qualsevol objecte pot prendre vida d’un moment a l’altre. Sobretot entre divendres i diumenge, quan tindrà lloc la 29a Fira de Titelles. La iniciativa, impulsada pel Centre de Titelles de Lleida, ha convidat enguany 26 companyies que insuflaran energia i moviment a titelles convencionals, però també a protagonistes tan peculiars com un garbuix de cordes, les pantalles d’iPads i telèfons mòbils o bé una pila de barrets. “Els titelles de fil o de guant tenen una forta presència a la Fira, però un terç de la programació està formada per muntatges amb una visió innovadora dels titelles”, explica Elisabet Vallbé, que codirigeix la Fira de Titelles juntament amb Oriol Ferre.
En el segon grup d’espectacles s’hi aglutinen propostes com la dels búlgars Puzzle Théâtre, que a Plastico converteixen les bosses de plàstic en criatures amorfes i imprevisibles, i la del francès Evandro Serodio, que explora la relació entre un dofí i el seu entrenador mitjançant figures marines d’escala humana a Flippant le dauphin. “Són companyies que donen una altra visió a la idea de titella”, afirma Vallbé. A la programació de la fira, aquestes peces més trencadores se situen al costat d’obres de titelles tradicionals com Roig Pèl Boig de Mimaia Teatre i Loïc d’UN Teatre.
Com cada any des del 1989, Lleida es convertirà durant tres dies en el refugi titellaire de Catalunya. En aquesta edició, però, ho farà avalada per tres premis. A mitjans de març la Fira de Titelles va ser guardonada amb el Premi Nacional de Cultura, un reconeixement que la consolida com una cita rellevant del panorama cultural català. A aquesta distinció s’hi sumen dos guardons locals, el Premi Comerç i Turisme Ciutat de Lleida i el Premi Internacional Ciutat de Lleida. “Són premis que posen els titelles a primera línia, al costat de la resta de disciplines teatrals. Ens situen a dalt de tot i ens impulsen a tirar endavant”, assenyala Vallbé.
Clam per la llibertat d’expressió
La fira arrencarà marcada per la situació actual de la cultura i les reivindicacions per la llibertat d’expressió. “Volem fer d’altaveu de tota mostra artística que, sota la bandera de la llibertat d’expressió, fa la funció d’enriquir-nos, fer-nos més crítics i savis i millors persones”, diuen els responsables de la iniciativa. Amb aquest objectiu han programat 101 funcions, entre les quals hi ha 17 estrenes. L’espectacle inaugural ja n’és una: els murcians Onírica Mecánica engegaran la Fira amb Alicia y las ciudades invisibles, la seva particular versió d’ Alícia al País de les Meravelles amb titelles fets a base de pantalles. Entre les vuit companyies estrangeres que passaran per Lleida destaquen l’holandès Vincent de Rooij, que presentarà Barko, els italians Gioco Vita, que interpretaran El cielo de los osos, i els britànics Pickled Image, que portaran Coulrophobia.
Els directors de la cita titellaire ja tenen la mirada posada en l’any vinent, quan la iniciativa complirà 30 anys. “Més que créixer en quantitat, ens interessa fer-ho en qualitat, perquè volem que els programadors puguin veure tots els espectacles de la fira”, apunta Vallbé. De moment tenen en ment impulsar “una inauguració grossa” i estan treballant perquè es pugui representar al Teatre de la Llotja de la ciutat.
Quatre imperdibles de la Fira de Titelles
Alicia y las ciudades invisibles
La companyia murciana Onírica Mecánica inaugura la Fira amb una obra de gran format on no hi ha titelles tradicionals. A través de les noves tecnologies, l’obra revisita el conte de Lewis Carroll.
Hats
La dicotomia entre portar una vida acomodada o lluitar pels somnis es trasllada a l’escenari de la mà de la companyia lleidatana Jam, que, amb una pila de barrets, espolsa les pors als fracassos i convida a arriscar- se i a atrevir-se.
Bout à bout
Una petita corda pren vida i s’escapa a la recerca d’altres cordes com ella. Amb una aventura tenyida de tendresa i humor, els francesos Le Clan des Songes teixeixen una història plena de màgia i imaginació.
Loïc
El primer espectacle d’UN Teatre transcorre en una petita illa enmig de l’oceà on viu en Loïc, un home que es resisteix a deixar casa seva. L’obra parla de la solitud i la bellesa mitjançant un relat poètic.