Cultura19/05/2021

Doncs sí, torna Antònia Font

Pau Debon confirma el retorn de la banda mallorquina al Primavera Sound

This browser does not support the video element.

BarcelonaEren massa pistes perquè no fos evident. El 2022 serà l'any del retorn d'Antònia Font, que actuaran al festival Primavera Sound. Així ho ha explicat aquest dimecres el vocalista de la banda, Pau Debon. Es confirma així la tornada d'un grup que es va dissoldre el 2013, tot i que el 2018 van fer una actuació plegats en un concert per la llibertat d'expressió a Palma.

“Digue’m ses coses alegres es dematins”. Així s’obre el disc Alegria (2002) d’Antònia Font, i així ha començat el dia, amb Pau Debon dient a mig matí una cosa tan alegre com que el grup mallorquí torna. De moment, per fer un concert al festival Primavera Sound, o si més no això és tot el que es pot explicar ara com ara. Dimarts que ve, el 25 de maig, el festival anunciarà quin dia tocaran Antònia Font, i una setmana després, al juny, es posaran a la venda tant les entrades diàries com l’abonament. Molt malament haurien d’anar les coses perquè no hi hagués més actuacions, sobretot perquè el retorn coincidirà amb el vintè aniversari de la publicació d’Alegria, el disc que va significar un punt d’inflexió tant per al grup com per a pop en català.

Cargando
No hay anuncios

El retorn, impulsat pel Primavera Sound, arribarà vuit anys i mig després que Pau Debon, Pere Debon, Jaume Manresa, Joan Miquel Oliver i Joan Roca tanquessin la història del grup amb tres concerts al Teatre Principal de Palma. “Durant aquests anys sembla que la gent no s’ha oblidat d’Antònia Font”, explica Debon. Ja ho pot ben dir. La cantautora mallorquina Maria Jaume, que tot just tenia dos anys quan va aparèixer Alegria, admet que s’ha emocionat “bastant” amb la notícia i que té “moltes ganes de veure’ls”. “Estic contentíssima. Tots esperàvem aquest moment –assegura l’autora del disc Fins a maig no revisc–. Ja sospitàvem molts mallorquins que això passaria aviat. Per exemple, per tal com estava enfocant la carrera el Joan Miquel Oliver, amb la publicació d’un disc com Aventures de la nota LA, que sembla el final d’una etapa. I jo ja m’ensumava alguna cosa. A part que ells últimament anaven dient que no tancaven la porta en cap moment”.

Debon confirma la intuïció de Maria Jaume. “L’any 2018 vàrem tocar per la llibertat d’expressió en un concert que es va fer a Palma. Ens vàrem ajuntar per fer específicament aquest concert. No vàrem poder assajar gens, però va ser sonar la primera nota i en tres segons tornar a connectar com si no ho haguéssim deixat mai”, diu el vocalista. Les bones sensacions experimentades en aquella trobada van ser “molt intenses i molt guapes”, i Debon va començar a rumiar un possible retorn. “Els havia transmès un parell de vegades que me venien ganes de fer alguna cosa, no sabia què”, diu.

Cargando
No hay anuncios

Hi ha grups de WhatsApp que bullien d’activitat des que fa una setmana va aparèixer al carrer Mallorca de Barcelona una lona del Primavera Sound amb la paraula alegria. En un d’aquests grups hi ha l’escriptor Sebastià Alzamora, bon amic d’alguns membres de la banda i testimoni del naixement d’Antònia Font a la Facultat de Lletres de la Universitat Universitat de les Illes Balears. “Per a mi és un grup generacional, vinculat a records personals, i un punt de nostàlgia sí que sento”, diu Alzamora.

La segona epifania

El mallorquí Lluís Cabot, del grup Da Souza, també ha rebut amb “alegria” la segona epifania dels responsables de cançons com Tots els motors, Calgary 88 i Wa yeah. “És un grup que m’encanta, i no només la música sinó la seva manera de fer i la proposta d’intentar fer un pop que pugui arribar a tothom però que a la vegada és molt arriscat i molt personal; això m’encanta, m’hi sento molt identificat, i m’inspira molt. Per tant, veure que grups tornen i generen tota aquesta alegria, a mi em posa molt content”, explica Cabot, que recorda que Da Souza es va formar si fa no fa quan Antònia Font plegaven veles. L’entusiasme de Cabot és compartit per Maria Jaume, que té ganes de viure un concert d’Antònia Font com a adulta: “El meu primer concert va ser un d’Antònia Font quan jo devia tenir 8 anys. I va ser increïble. Després els vaig veure de preadolescent, però no els he vist encara amb plena consciència”. I ara espera que el retorn “no només es quedi amb aquest concert al Primavera Sound i que hi hagi una gira o el que sigui que hagin de fer”.

Cargando
No hay anuncios

“Antònia Font han estat de sempre una influència per a nosaltres, en el sentit que des de nins ja eren un dels nostres grups preferits”, diu Cabot, que admet que ha escoltat “moltíssim” els seus discos, sobretot Taxi, que sempre ha estat el seu “preferit”. Segons Alzamora, la influència d’Antònia Font és “enorme”; en alguns casos és més transparent, com passa amb les melodies del grup Blaumut, però “el deix d’Antònia Font també és present en El Petit de Cal Eril i Ferran Palau”. És evident que les finestres obertes per discos com Alegria i Batiscafo Katiuscas (2006) van ventilar moltes habitacions. D’aquí ve tanta unanimitat en l’entusiasme. O no tanta... “Hi ha mallorquins que estan com ofesos perquè el retorn d’Antònia Font s’estreni a Barcelona i no a Mallorca –explica Maria Jaume–. Això me pareix bastant patètic. M’està fent molta rabieta perquè no per ser mallorquí tens cap dret diví sobre s’altra gent mallorquina. És increïble que un grup de Mallorca pugui tocar en un lloc com el Primavera Sound i estigui tenint tanta repercussió. Haurien d’estar contents per aquest fet”. Alegria!

Diferents maneres de tornar

¿Com serà el retorn d'Antònia Font? ¿Com el de Sopa de Cabra o com el d'El Último de la Fila? La incògnita es resoldrà més endavant, però es pot especular amb un parell d'opcions. Sopa de Cabra es van dissoldre el 2001 i van estar una dècada abans de tornar plegats per fer uns concerts al Palau Sant Jordi, i una petita gira posterior. Tot podia haver quedat aquí, però el grup va recuperar les bones sensacions i el 2015 va començar una segona etapa discogràfica que encara dura i durant la qual han publicat els àlbums Cercles (2015) i La gran onada (2020). El cas d'El Último de la Fila és diferent, i ben curiós. El febrer del 2016, Manolo García i Quimi Portet van decidir muntar a Madrid i Barcelona uns concerts de "reunió" de Los Rápidos i Los Burros, els dos grups previs a El Último de la Fila. El públic, això sí, va ser premiat amb algun dels èxits dels Último a la part final del concert. Després, García i Portet van seguir les seves aventures musicals, cadascú pel seu camí.