“Les dones han apropat la mar a la terra”
Ariana Domínguez ha guanyat el Premi d’investigació Montserrat
PalmaLes venedores de peix han estat una figura clau dins la comunitat pesquera en els segles XX i XXI. No obstant això, la seva tasca ha estat poc investigada i reconeguda. La investigació El valor sociocultural i econòmic de les dones vinculades a la comercialització del peix en l’època contemporània, d’Ariana Domínguez, posa la lupa precisament en aquest bocí d’història de la mar a Palma.
L’estudi analitza com va evolucionar l’ofici, que ha anat perdent pes fins avui dia, quan la manca de relleu generacional ha fet que quedin poques dones venedores de peix de famílies tradicionalment dedicades al món pesquer. Abans, no només anaven als mercats (de la Plaça Major, de la Llotja, de l’Olivar, etc.), també hi havia la figura de les patrones, “que varen vendre peix a la llotja de Palma des dels anys quaranta fins al 2002, i gestionaven el 80% del peix que arribava a l’illa”, detalla Domínguez.
A més, la venda ambulant –ja desapareguda del tot– estava molt estesa, ja que va ser la forma de comercialització més comuna fins als anys noranta:“Anaven a barriades com el Terreno i Cas Català i tenien una presència molt important a l’interior de Ciutat”.
En aquest sentit, posa en valor que aquestes dones “varen apropar la mar a la terra, varen familiaritzar el món de la pesca a la societat, i això no ho feien els pescadors”. Aquesta visió de gènere vol completar una part imprescindible de la memòria marítima a l’illa, que sovint ha deixat el paper de les dones en un segon pla. “El projecte s’emmarca dins un discurs teòric més general de com pensam la mar, la pesca i el patrimoni marítim –detalla– i vol aportar altres discursos perquè almenys a Mallorca no s’ha tingut en compte la perspectiva de gènere”.
Amb tot, la investigadora apunta a la cooperació imprescindible entre dones i homes dins l’organització de la comunitat marítima. “De fet, també hi havia homes que practicaven la venda del peix. I vull fer veure que la pesca s’ha organitzat a partir d’una forta confluència entre gèneres, i no tant de la separació”, conclou.