Novetat editorial
Cultura15/06/2012

Forcades: "La dictadura financera actual s'ha carregat la democràcia"

Teresa Forcades explica les línies mestres del seu pensament en un interessant llibre d'entrevistes publicat a Edicions DAU

Ara / Acn
i Ara / Acn

BarcelonaLa monja Teresa Forcades és molt crítica amb el sistema capitalista però també té esperances en un canvi. Així ho ha demostrat en la presentació del llibre 'Converses amb Teresa Forcades' (DAU), escrit amb la periodista Eulàlia Tort, en què ha afirmat que la gent pot canviar aquesta "dictadura financera", que permet "escàndols" com l'especulació alimentària, per una democràcia real. Però perquè la gent sàpiga el que passa, cal llibertat d'expressió, i no la veu en moltes persones que en privat comparteixen les seves opinions, sobre les farmacèutiques o la grip, però no la diuen en públic. Forcades ha estat crítica amb la por i ha explicat que intenta opinar amb honestedat i rigor. Durant un any, la periodista Eulàlia Tort s'ha entrevistat diverses vegades amb Teresa Forcades al monestir de Sant Benet de Montserrat, i el resultat és aquest llibre, "escrit a sis mans" entre Tort, Forcades i l'editor Ton Barnils, presentat aquest migdia a Barcelona.

Una monja popular

Després que Forcades es fes molt popular per les seves declaracions contra l'interès de les farmacèutiques en les vacunes durant la crisi de la grip aviària, la monja continua la seva lluita perquè la veritat sobre temes que coneix i l'interessen surti a la llum.

Cargando
No hay anuncios

'Converses amb Teresa Forcades' està estructurat en tres blocs. El primer versa sobre la seva biografia i la seva vocació, i Forcades reconeix que li ha fet certa vergonya revelar algunes parts més personals de la seva vida. La segona part és la Forcades més coneguda, la que opina de forma molt crítica sobre la societat actual, i la tercera aborda la seva fe i el seu coneixement teològic.

Hugo Chávez

Cargando
No hay anuncios

En aquesta tercera part explica la seva defensa d'algunes polítiques d'Hugo Chávez, ja que la seva experiència a Veneçuela li ha mostrat una realitat que no és la que arriba aquí a través dels mitjans. "No el pintaré com un sant", afirma, però vol deixar constància que ella ha vist un "Chávez culte, estrateg, intel·ligent i amorós amb la història del seu país", un país que ha millorat molt en els últims anys en reduir els nivells de pobresa i d'analfabetisme i on ha trobat gent amb ganes de crear un món nou. També posa en dubte que no hi hagi llibertat d'expressió perquè assegura haver vist programes i llibres crítics amb Chávez.

L'aliment i les editorials

Cargando
No hay anuncios

Forcades ha estat crítica amb la deriva actual de l'economia i la política mundial i ha convidat els ciutadans a posar un "filtre crític" a les opinions dels experts i a lluitar per un món més just. De fet, al seu parer, el que hi ha ara és una "dictadura financera" que "s'ha carregat la democràcia", però creu que entre tots es poden canviar les coses i defensa la importància de no desmantellar l'estat del benestar per preservar la llibertat d'expressió.

Com a exemple de la dictadura financera ha posat Goldman Sachs, que "va tenir la brillant idea als anys noranta d'especular amb les matèries agroalimentàries". Ella és de l'opinió que això és un "escàndol" que s'hauria d'investigar. Forcades lamenta que el món generi menjar per a 12.000 milions de persones i n'hi hagi 37 milions que cada any moren de gana, quan a la Terra hi viuen poc més de 6.000 milions.

Cargando
No hay anuncios

Forcades és crítica amb les multinacionals en general i, de fet, només començar la roda de premsa han rebut les grans editorials. Forcades s'ha compromès a no publicar mai un llibre amb una d'aquestes perquè creu que "fan llibres com qui fa patates". La monja ha criticat que les editorials tenen per costum cremar els estocs de llibres que no s'han venut al cap d'uns mesos de sortir al mercat.