Antic Egipte

Egipte confirma la descoberta de la tomba del faraó Tutmosis II

La sepultura està molt deteriorada i la mòmia fa dècades que es pot veure al Museu Nacional de la Civilització Egípcia del Caire

Una missió egipci-britànica descobreix la tomba de Tuthmosis II, l’últim sepulcre perdut de la dinastia XVIII d’Egipte i el primer mausoleu reial trobat en un segle, des de la tomba de Tutankamon el 1922.
ARA
19/02/2025
2 min
Regala aquest article

BarcelonaEgipte ha confirmat que la tomba que es va localitzar el 2022 a l'oest de la necròpolis de Tebes (Luxor) és la de Tutmosis II, el quart faraó de la dinastia XVIII, que va regnar des del 1490 aC fins al 1475 aC, i que es va casar amb la seva germanastra, la reina Hatxepsut. És el primer descobriment d'una tomba reial egípcia des que Howard Carter va mostrar al món, el 1922, el sepulcre de Tutankamon. Es creu que Tutmosis II tenia una constitució força dèbil i va morir quan tenia al voltant de trenta anys. Després, Hatxepsut va regnar temporalment en lloc del seu fillastre, Tutmosis III, i es va convertir en la primera faraona de la història.

Quan es va descobrir la tomba de Tutmosis II, el 2022, els investigadors van pensar que es tractava de l'enterrament d'una reina de l'època Tutmosida, perquè era a prop de la sepultura de les esposes de Tutmosis III i de la tomba de la reina Hatxepsut. La darrera campanya d'excavacions amb investigadors de la New Kingdom Research Foundation (NKRF) i el ministeri d'Antiguitats Egipci va aportar noves proves que indiquen que la tomba era en realitat de Tutmosis II.

La tomba de Tutmosis II.

Una tomba molt deteriorada

A l'interior de la tomba, els arqueòlegs han documentat fragments amb vestigis de policromia i atuells d'alabastre on es llegeix "el rei difunt", així com referències a la seva esposa principal, Hatxepsut, qui probablement va supervisar l'enterrament. Segons el ministeri d'Antiguitats Egipci, els objectes funeraris localitzats constitueixen els primers vestigis de l'aixovar funerari de Tutmosis II i esperen trobar-ne més. Tanmateix, no hi ha ni tan sols la mòmia, que es pot veure des de fa anys al Museu Nacional de la Civilització Egípcia del Caire. Els summes sacerdots d'Amon, responsables religiosos i polítics de la vall dels Reis, la van traslladar a Deir el-Bahari per protegir-la dels saquejos durant les dinasties XX i XXI (1190 aC—945 aC). A Deir el-Bahari, s'hi amagaven una cinquantena de mòmies. Fent companyia a Tutmosis II, hi havia Amenofis I, Hatxepsut, Tutmosis I i Tutmosis III, Seti I i Ramsès II. L'amagatall es va descobrir a finals del segle XIX.

La tomba estava molt deteriorada perquè, poc després de l'enterrament del monarca, les inundacions la van cobrir d'aigua i sediments. El director de la missió arqueològica britànica, Piers Litherland, ha destacat que la tomba "presentava un disseny molt senzill, però és important perquè va servir de model als reis que van governar posteriorment durant la dinastia XVIII".

stats