La mallorquina Joana Marcús és la punta de llança de la presència balear a Wattpad: els textos que hi ha publicat han arribat a més de 60 milions de lectures. Tanmateix, però, l’Arxipèlag hi és present també per motius temàtics o d’ubicació: basta amb una recerca ràpida per trobar diferents històries relacionades, per exemple, amb un viatge de final de curs a Mallorca, amb relacions romàntiques que fan aturada a Formentera o amb una mort sobtada que té lloc a Eivissa. Altres referències que apareixen sota etiquetes relacionades amb les Balears tenen a veure amb esportistes com Marco Asensio o Rafel Nadal, protagonista d’un relat romàntic escrit en anglès i protagonitzat per una metgessa anglesa que coneix el manacorí al campionat de Wimbledon.
“Vaig entrar a Wattpad per llegir Joana Marcús”
Ens trobam amb un grup de joves que fan servir l’aplicació per llegir, per escriure-hi i per compartir-ho
PalmaEl pròxim 1 d’abril es repetirà una escena que comença a ser habitual: centenars de persones a les portes d’una llibreria de Palma a l’espera que una autora mallorquina els signi un exemplar del seu darrer llibre. Seran al voltant de 500 persones –de les més de 8.000 que s’hi van apuntar– les qui podran aconseguir la signatura de Joana Marcús, qui du venuts més de 250.000 exemplars de les seves novel·les anteriors. A més de tot un fenomen editorial, Marcús ha estat, per a milers d’adolescents, la porta d’entrada a una plataforma que per a molts ha esdevingut essencial: Wattpad.
“Jo vaig entrar a Wattpad per llegir les històries de Joana Marcús”, reconeix Judit, de 13 anys, “però m’ha servit per descobrir moltes històries, moltes autores i molts de punts de vista”. Aquesta plataforma –una mena de xarxa social on els usuaris poden compartir les seves històries a mesura que les escriuen, poden llegir i poden valorar i comentar les que altres han publicat– s’ha convertit en un punt de trobada per a lectors d’arreu del món, especialment adolescents. El gruix de les usuàries són al·lotes d’entre 14 i 18 anys que llegeixen, sobretot, històries romàntiques. El valor diferencial que hi troben respecte d’altres novel·les d’aquest gènere és, diuen, que s’hi senten reconegudes. “La majoria d’autores que escriuen a Wattpad tenen la nostra edat”, afirma Margalida, de 17 anys, “i per això parlen de temes que ens interessen i ens apel·len directament. Ja sé que tothom ha estat adolescent, però a Wattpad no només som els adolescents els que llegim, sinó també els que hi escriuen”.
Canvi de paradigma
Si bé fa més de 15 anys de l’aparició de Wattpad, no va ser fins la pandèmia que la plataforma va viure l’empenta definitiva que l’ha duit a convertir-se en una nova manera de llegir, però també de relacionar-se. “Mentre estàvem confinats vàrem començar a quedar amb les amigues per connectar-nos i llegir a la vegada”, afirma Francina, de 17 anys, “i encara ara ho feim. No fa molt que vaig estar fins a les 6 h del matí en una videoconferència amb una amiga per llegir tota una història sencera, de cap a peus: vàrem passar tot el vespre llegint i comentant, però cadascú era a ca seva”.
Entre els avantatges de la plataforma s’hi troba la inabastable quantitat d’històries, en diferents punts del procés d’escriptura, que s’hi poden trobar: és possible començar a llegir milers de relats en qualsevol moment i des de qualsevol lloc i això, en l’era de la simultaneïtat, és un bé preuat. Tanmateix, però, moltes tenen un component que segons les seves usuàries és cada vegada més habitual: la toxicitat.
Un reflex de la societat
Na Maria Bel té 28 anys, és mestra i fa més d’una dècada que és usuària de Wattpad. Inicialment hi escrivia i ara, sobretot, ho fa servir com a eina de lectura i reconeix que no tot és positiu. “Jo, que sobretot hi consumesc romàntica”, diu, “he vist com s’hi normalitzen les relacions tòxiques. De fet, sovint són les que tenen més èxit i això em preocupa de veritat, perquè veig com moltes de les meves alumnes també llegeixen aquestes històries i normalitzen certs comportaments dels personatges masculins que no m’agraden gens ni mica”. A més de narrativa purament romàntica, a Wattpad és fàcil trobar-hi històries recomanades per a lectors de més de 18 anys. Tanmateix, però, no hi ha cap manera de confirmar que els lectors són majors d’edat. “Moltes vegades les històries van precedides d’una advertència, sobre si hi ha agressions o abusos o coses similars”, explica Lucía, de 18 anys, “però al final ets tu qui decideixes si ho vols llegir o no. I, per exemple, els relats per a més de 18 anys serveixen tant o més que un vídeo per informar-te i aprendre com viuen realment el sexe les al·lotes que publiquen a Wattpad. Sovint ho fan de manera anònima, és clar, però basten dues pàgines per saber si allò ho ha escrit una al·lota o un al·lot”.
El català, assignatura pendent
Actualment Wattpad té més de 500 milions d’usuaris arreu del món, d’entre els quals es calcula que n’hi ha més de 300.000 que hi escriuen de manera habitual. D’entre els 50 idiomes en què s’hi pot publicar, l’anglès és el més emprat, en el 80% dels casos, seguit del castellà. I malgrat que el català també hi és present, les usuàries confirmen que les lectures que hi fan són, habitualment, en castellà. També és en aquesta llengua que hi solen publicar. “Jo em consider molt defensora del català, però, en aquesta plataforma, desgraciadament, no té visualitzacions”, explica na Maria Bel. “És molt més senzill arribar al món editorial si escrius en castellà”, conclou.
Una eina educativa
En qualsevol cas, de les gairebé 2.000 visualitzacions que ha aconseguit el projecte ‘Pot ser que no sigui una gran història, però és la meva i això la fa gran”, publicat en català i castellà, la majoria han estat en català. Es tracta d’una iniciativa impulsada per la professora Rosa Sastre de l’Aula Balear. “Jo impartia l’assignatura de Psicologia i se’m va ocórrer proposar als alumnes de 2n de Batxillerat que escrivissin una història personal. La idea era ajuntar-les i imprimir-les, i aixi ho vàrem fer. Però gràcies a l’ajuda de Francisca Lliteres, la professora d’Informàtica, ho penjàrem a Wattpad perquè pogués arribar a més gent. I sí que hi va arribar: una de les alumnes que hi escriviren es va engrescar a partir d’aquella experiència, ha continuat escrivint i fins i tot ha rebut una oferta d’una editorial”.