'Esborrar els mites de l'amor romàntic': cap a un nou paradigma de les relacions
L'activista Núria Prieto parlarà sobre la desigualtat en l'àmbit de la parella els dies 10, 11 i 12 de febrer en un taller en línia
"Per avançar en la igualtat ha de canviar el paradigma de les relacions interpersonals". Ho diu l'activista feminista eivissenca Núria Prieto, que els dies 10, 11 i 12 de febrer impartirà el taller Esborrant els mites de l'amor romàntic, una activitat que s'emmarca en la programació d'hivern del centre Flassaders. Es farà en línia, per Zoom. Prieto explica que "l'objectiu és generar un espai de recerca col·lectiva en relació amb el concepte de l'amor romàntic i identificar les estructures que el sostenen".
Aquests mites, a més, "sorgeixen del sistema patriarcal, que a la vegada respon a una lògica masclista", diu Prieto. Que l'amor dura per sempre, que mou muntanyes i ho pot tot, l'exclusivitat afectivosexual o pensar que algú que no et tracta bé canviarà "per amor" són alguns dels mites de l'amor romàntic dels quals es parlarà al taller. "En general, com que provenen del masclisme, promouen que les dones continuem estant en una situació de vulnerabilitat", comenta l'activista.
Des de la literatura fins al cinema, passant per la música, les sèries i les estructures familiars: gairebé tot l'engranatge social ajuda a perpetuar l'amor romàntic. "L'imaginari social i sexoafectiu que gairebé tothom comparteix és masclista i promou les relacions de poder: ens diu com hem d'actuar. Ens afecta especialment a les dones, tot i que també es viu en relacions homosexuals", concreta, i explica que durant les activitats del taller s'analitzaran les situacions desiguals que es viuen dins una parella. Una de les branques del feminisme, menciona Prieto, és la lluita contra l'amor romàntic, un fet que, "tot i parèixer individual, és molt polític", perquè respon a una construcció social.
El taller està dividit en tres sessions. Durant la primera s'introduirà què és l'amor romàntic i es tractaran les diferents maneres de socialitzar-lo, i si hi ha diferències entre homes i dones. "Reflexionarem sobre per què interessa que hi hagi amor romàntic, i quins beneficis té amb relació a les estructures econòmiques i familiars". A la segona sessió s'aprofundirà més en les relacions de poder i en la desigualtat que promouen. I, finalment, es parlarà d'alternatives i de la importància de tenir una bona xarxa afectiva: "La idea és ser conscient que l'amor romàntic és un model que no té en compte el que volem de veritat. Per tant, el que importa és descobrir que el camí ha de ser fer-se preguntes i que una mateixa es demani què vol, com estima, com es comunica", diu l'eivissenca.