Els escriptors catalans canvien de lloc un recital a Brussel·les "pel xantatge del 155"
El conseller Lluís Puig participarà a l'acte de demà de l'AELC per la llibertat d'expressió
BarcelonaL'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) ha organitzat per demà un recital de poesia en defensa de la llibertat d'expressió i en contra de la repressió. L'acte se celebrarà al Casal Català de Brussel·les tot i que en un primer moment s'havia de fer a la seu de la Generalitat a la capital belga. El recital de poesia estava aprovat des del 3 d'abril, però arran de l'acomiadament fa unes setmanes de la directora general de Relacions Exteriors de la Generalitat, Marina Borrell, per un acte en què va participar el conseller Lluís Puig a Brussel·les, que el recital tingués rerefons polític i que, a més, hi confirmés la seva presència Puig va "incomodar", de manera que es va traslladar a l'AELC que era "millor no fer-hi el recital" perquè podria posar en risc més llocs de treball, segons explica la presidenta de l'associació d'escriptors, Bel Olid. L'AELC va accedir al canvi d'emplaçament per evitar represàlies, però Olid denuncia el "xantatge" fruit "de l'article 155".
Finalment el recital literari, titulat 'Too Maig', tindrà lloc aquest divendres, 4 de maig, a les 12 del migdia. Hi llegiran textos i poemes diversos membres de la junta directiva de l'AELC (Jordi Martín Lloret, Bel Olid, Gemma Pasqual i Sebastià Portell) i tres poetes –un per a cadascun dels territoris naturals de l'associació: el poeta català Francesc Parcerisas, la poeta valenciana Teresa Pascual i el poeta Ismael Pelegrí en representació de les Illes–. Alguns dels poemes escollits són de la poeta Zoraida Burgos, recent premi de la Crítica, com 'Nadal 1968', on defensa la llibertat d'expressió, i poemes del llibre censurat pel franquisme 'D’amor, d’enyors i d’altres coses'.
A l'acte hi haurà representants de la xarxa Culture Action Europe, entitat que Bel Olid afirma que els ha expressat el seu suport en la defensa de la llibertat i contra la repressió. També l'han demanat a les altres entitats internacionals de les quals formen part, l'International Authors Forum, l'European Writers Council i l'European Council of Literary Translators Associations. També han sol·licitat suport als col·legues espanyols de l'Asociación Colegial de Escritores, que l'han denegat perquè consideren que aquests "són temes polítics". "Estem decebuts amb aquesta decisió", diu Olid.