Estrena d’una obra de John Williams al Palau de la Música
Marc Timón dirigirà un concert d'homenatge al compositor de les bandes sonores d''E.T.' i 'Star Wars'
BarcelonaPer explicar aquesta història són imprescindibles la pel·lícula E.T., el musical Mar i cel i una sardana. “Si em dedico a la música és gràcies a John Williams i Albert Guinovart”, diu Marc Timón (Castelló d’Empúries, 1980), que el 21 de juny dirigirà un concert especial al Palau de la Música amb la Simfònica del Vallès en què s’estrenarà una obra de Williams, el compositor de bandes sonores de films com ara Star Wars, La llista de Schindler i Harry Potter, i guanyador de cinc Oscars. “Fa uns dies vaig parlar per telèfon amb John Williams. Em va donar les gràcies per estrenar la seva música a Barcelona, i al Palau de la Música, un lloc que li agrada molt. Va ser una conversa molt agradable. Em vaig sentir com un nen a la falda dels Reis Mags. És una persona extremadament humil. Per a mi és un referent”, afegeix Timón, compositor convidat de la temporada del Palau.
El concert presenta l’estrena mundial del Preludi del díptic Preludi i Scherzo per a piano i orquestra (2014 i 2021) i l’estrena europea de l’Scherzo, amb la participació de la pianista Gloria Cheng, col·laboradora habitual de Williams. Timón, que resideix a Los Angeles des de fa anys, també estrenarà The beacon, tribute to John Williams, una composició pròpia. “Beacon és far en anglès, i això és John Williams per a mi, el far que il·lumina el camí. Aviat farà 90 anys, i continua molt actiu”, assegura Timón. El músic empordanès, a més a més, serà el director del concert, el programa del qual es completa amb fragments de bandes sonores de Williams i obres del mateix Timón, com ara una selecció del ballet Witches (2009), del film d’animació The little wizard (2013) i de l’espectacle Coliseum (2014).
Sardana amb èpica
Les bandes sonores de Williams han influït molt en la música de Timón, “sobretot per l’èpica”. Tan gran era aquesta influència, que fins i tot es va sentir en la primera sardana que va compondre quan tenia 13 anys “a l’estil de John Williams”. “Quan la vaig ensenyar a la cobla, me la van fotre pel cap, i no la vaig estrenar fins al cap de vint anys . En totes les meves sardanes de joventut hi ha fantasies èpiques inspirades per John Williams”, recorda Marc Timón.