'Excalibur' i els altres animals morts d'Hermanas Picohueso coneixen el coronavirus

L'obra, que es podrà veure al teatre Principal de Palma, reflexiona sobre els mitjans de comunicació i les 'fake news'

Els membres de la companyia Hermanas Picohueso i el director del teatre Principal de Palma
2 min

La companyia Hermanas Picohueso investiga, juga, explora i explota els límits del llenguatge teatral. Excalibur i altres històries d’animals morts és una obra de teatre que pren forma de programa televisiu: en una pantalla es projecten les imatges que els operadors del programa treballen des de l’escenari. L’espectador ho veu tot, el que surt a la pantalla i les maniobres dels tècnics. L’escenografia sorprèn per la seva precisió, plasticitat i creativitat. Una norma, la de la diversitat, que es repeteix durant el muntatge: hi ha els actors interpretant, però també elements audiovisuals i titelles. 

La peça es podrà veure a la sala Gran del teatre Principal de Palma el divendres 19 i el dissabte 20 a les 19 hores, i diumenge, 21 de febrer, a les 18 hores (funció que també es podrà seguir en línia). Excalibur… mostra una visió còmica de la societat actual, tracta el paper dels mitjans de comunicació i les fake news, la distorsió de la mirada o la perspectiva, i la política de la por. I ho fa a través de l'òptica dels animals, “que n'acaben patint les conseqüències”, diuen des de la companyia. 

Pugen a l’escenari Marc Homar, Gal·la Peire, Diego Ingold i Lluki Portas. Aquests tres darrers també són els responsables de la dramatúrgia i la direcció escènica. A la presentació de l’espectacle, el director del teatre Principal de Palma, Josep R. Cerdà, ha explicat que l’obra va estrenar-se el 2019 i que va ser premonitòria: “El text parla de la relació entre les persones i els animals en les pandèmies que es generen. Tot i que el llenguatge sigui còmic i que estigui tot vestit de broma, aquesta és una obra amb moltíssimes capes de significats”, ha dit. 

Des de l’estrena, hi ha hagut canvis imposats per la pandèmia del covid-19: “En aquesta obra ja parlàvem de l’ebola, àntrax o del mal de les vaques boges... i tot això ha quedat en res amb la pandèmia que tenim ara. Hem hagut de fer algunes modificacions per adaptar-nos a la nova situació, però mantenim el 95% de l’original”, ha explicat Diego Ingold. És així com Excalibur, el ca contagiat per ebola que va ser sacrificat, una vaca sense família i altres animals (morts) es troben amb el coronavirus. 

Que no s’engani el públic: no perquè hi hagi animals i titelles, aquesta sigui una obra per a infants. La companyia ha recordat que aquest muntatge va ser censurat a les darreres festes de la Mercè de Barcelona pel llenguatge malsonant que s’hi empra. La companyia ha volgut aclarir que “malgrat que surtin titelles a l’obra” no és una obra apta per a infants.  

stats