SUPLEMENT ESPECIAL FOC I DIMONIS
Cultura22/10/2021

Les falles de Capdepera

L'any 2018 es va recuperar una festa d'hivern després de més de 60 anys d'oblit

“Quan vaig veure que les falles pirinenques foren declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat vaig pensar: i això són les nostres!”. La gabellina Joana Colom (1937) és una figura clau –que vol dir que és de les persones que hi han fet més feina– en la recuperació, l’any 2018, de la festa de l’Alei Alei de Capdepera, que es va perdre cap a la dècada dels anys 60. “Va ser amb el turisme. La nostra societat va canviar completament i moltes coses varen caure en l’oblit”, diu.

Aquest dissabte, 23 d’octubre, participa en el Simposi Internacional de Focs Festius de la Mediterrània per parlar d’aquestes falles d’hivern, que sempre voltaven pel poble la nit de Nadal: “Per tot Capdepera hi havia fogueronets perquè els al·lots, que fèiem voltes pels carrers amb la falla, la poguéssim encendre si s’apagava”, recorda Colom, que assegura que també aprofitaven per botar per damunt les flames. “Gaudíem molt d’aquesta festa”, explica la gabellina, “fins que es va acabar”.

Cargando
No hay anuncios

La tradició tornava als carrers del municipi l’any 2018 de la mà de l’Obreria de l’Esperança i de l’Obreria de Sant Antoni i amb el suport de la revista Cap Vermell, així com de l’empenta de Joana Colom i altres veïns del poble que també volien veure com les falles tornaven a il·luminar, tants d’anys d’oblit després, els seus carrers.

Reviure les emocions

“El primer dia que la vàrem fer, el 2018, va tenir un èxit bestial”, sentencia Colom. “Els infants i adolescents i la gent més gran vàrem ser els que més en gaudirem”, continua. Veure fogueres als carrers, els nins i nines jugant amb falles –o faies, una altra manera d’anomenar-les­– fetes amb flors seques del càrritx, i els nins cantant la cançó (Alei, alei, penjant amb un cabell / Anit, anit, un gall farcit / Demà, demà, el mos hem de menjar / Passat demà el mos hem d’acabar) va emocionar tant la gent del poble que, el 2019, la tradició tornava a conquerir els carrers de Capdepera. “Va ser com reviure moltes emocions, però ja essent gran”, explica Colom.

Cargando
No hay anuncios

Malauradament, l’esclat del coronavirus no va permetre que l’any 2020 es fes la festa una altra vegada, però amb vista al 2021, els motors ja s’estan encalentint: “Hem començat a arreplegar flors seques de càrritx”, adverteix Colom. Ara bé, “s’hauran de veure les condicions que ens posarà el nostre ajuntament”.

A les portes de Nadal

Si bé la nit de Nadal era el dia que s’encenien les fogueres i les falles, ara això ja no es pot fer: “Dia 24 de desembre, antigament, només anàvem a la missa de matines, però ara tothom té sopars familiars i ningú va de fer trull a segons quina hora”, explica la veïna de Capdepera. No obstant això, i amb l’objectiu de no tornar a perdre aquesta celebració, la idea és que la festivitat passi a fer-se en el marc del dia de la Mare de Déu de l’Esperança, una data també important en el municipi. Així, “faríem una festa a les portes de Nadal, o prenadalenca”, apunta Joana Colom.

Cargando
No hay anuncios

El desembre del 2016, la Unesco declarà Patrimoni Immaterial de la Humanitat les Falles del Pirineu, una festa que Catalunya comparteix amb territoris del sud de França, Aragó i Andorra i que té la seva rèplica a Capdepera. Fou quan les pirinenques foren declarades Patrimoni Immaterial que va començar el procés de recuperació de les falles gabellines que, si aquest 2021 es fan, serà la tercera vegada que omplen els carrers després de més de 60 anys oblidades.