Les famílies que volen treure els familiars del Valle de los Caídos han pogut entrar a la cripta
El govern els facilita l'accés després que el ministeri de Justícia els agafi mostres d'ADN
BarcelonaPer primera vegada des que va desaparèixer el seu pare, el 22 de setembre del 1936, Mercedes Abril ha pogut estar a pocs centímetres de les seves restes. Ha tingut uns moments d'intimitat acompanyada de la seva filla davant d'unes caixes apilonades sense noms, només amb el lloc d'origen; en el seu cas, una fossa comuna del cementiri de Calatayud. "Sento que el meu pare és aquí", ha dit, després de 60 anys de buscar el parador d'un home que exercia de cap d'una estació ferroviària. Va ser traslladat de Calatayud al Valle de los Caídos sense permís ni coneixement de la família, que va marxar a viure a Valladolid perquè es va quedar sense casa quan l'home va "deixar la feina", segons van notificar a la vídua. La Mercedes tenia 3 anys. Ara en té 85.
Abril és una de les poques persones, totes familiars de víctimes del franquisme, que ha pogut accedir a una de les criptes del Valle de los Caídos, al tercer pis de la Capella del Sepulcre, després d'anys de litigi als tribunals. La imatge de les entranyes del mausoleu aixecat per Franco, on hi ha 33.847 cossos sepultats, és esfereïdora. Hi ha caixes sense nom, algunes s'han trencat i se n'han barrejat les restes, però d'altres permetrien una exhumació. És el que defensen els familiars, que volen allunyar els afusellats del seu botxí, Franco.
Aquest març fa tres anys de la sentència que ordenava l'exhumació dels germans Lapeña del Valle de los Caídos. Sis famílies havien començat el procés judicial per aconseguir responsabilitats penals pels seus morts el novembre del 2012, però va acabar en una via morta. Un cop esgotada aquesta via, la família Lapeña va seguir la via civil i finalment un jutjat de San Lorenzo del Escorial va reconèixer el dret a exhumar els seus cossos el 2016. El procés va començar tard i amb polèmica per l'obstrucció del prior del Valle de los Caídos, a més de la prohibició de l'entrada als familiars quan els tècnics van accedir al temple l'abril passat.
Aquestes famílies, però, han seguit reclamant l'honor dels seus familiars, fins i tot davant del govern, segons una nota de l'advocat del cas, Eduardo Ranz. El novembre passat van ser al Palau de la Moncloa, d'on van treure el compromís de donar mostres d'ADN per a una futura identificació dels seus familiars a través del ministeri de Justícia (cosa que no havia passat abans en democràcia, segons el seu advocat), un nou informe tècnic i una visita a la cripta del Valle, on estan enterrats els familiars.
Les mostres d'ADN s'han extret aquest gener i febrer a l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses, i el 26 de febrer les famílies van veure l'evolució dels treballs dins la cripta del Valle de los Caídos. L'informe favorable a l'exhumació l'ha presentat aquest 5 de març l'expert metge forense Franciso Etxeberría. I aquest dimarts la ministra de Justícia, Dolores Delgado, entregarà als familiars uns certificats de reparació.
És tot el que pot fer el govern espanyol mentre espera una sentència del Tribunal Suprem. Després del recurs presentat per la família del dictador, que ha acceptat, podrà paralitzar el procés d'exhumació, que pretenien tenir enllestit abans d'acabar el mandat.