Literatura

Un Febrer Negre sense projeccions cinematogràfiques per “manca de coordinació” amb l’Ajuntament de Palma

La nova edició d'aquest festival dedicat a la novel·la i el cinema negre arranca aquest dissabte dia 17 de febrer amb una ruta pels crims reals de Palma guiada per Joan Carles Palos

Cartell de presentació de la catorzena edició del Febrer Negre que comença dissabte dia 17 de febrer
13/02/2024
2 min

Palma“Aquesta catorzena edició del Febrer Negre ha hagut de menester un gran esforç per organitzar-se i l’ajuda de molta gent, i crec que hem complert més o manco les expectatives. Tot i així, esper que l’any que ve sigui millor i puguem tornar a com havien estat les edicions anteriors”. Així ha començat Francesc Sanchís, un dels responsables de les llibreries Embat i Quars, organitzadores del festival, la roda de premsa de presentació del festival que arranca aquest mateix cap de setmana. 

Els canvis respecte d'edicions anteriors es materialitzen amb l’absència de les ja tradicionals projeccions cinematogràfiques, cosa que deixa coixa la mateixa definició de la proposta, que es refereix a un “festival de novel·la i cine negre”. I els motius pels quals no es podran dur a terme les projeccions previstes tenen a veure amb la “manca de coordinació” amb l’actual equip de l’Ajuntament. “Hi havia un equip nou enguany i suposam que s’arreglarà amb vista a l’any que ve”, ha explicat Sanchís, “perquè ha estat una qüestió de coordinació, i nosaltres no teníem mitjans per fer-ho pel nostre compte, així que ho hem hagut de deixar anar”. 

Des de l’Ajuntament al·leguen també manca de coordinació “per ambdues bandes” per explicar els motius pels quals no es faran les projeccions que suposadament s’havien acordat mesos enrere. Es tractava de les pel·lícules La playa de los ahogados, basada en la novel·la de Domingo Villar, i tot un clàssic del gènere per commemorar el centenari del seu autor, i la versió cinematogràfica d’A sang freda de Truman Capote. En tot cas, sí que hi ha hagut participació de Cort en una de les activitats del festival, la conferència que tindrà lloc divendres dia 23 de febrer a la Biblioteca Joan Alcover, malgrat que tampoc no ha quedat clar si les condicions d’aquesta col·laboració satisfeien ambdues bandes.

Una dotzena d’activitats en una setmana 

Tot i així, el programa que arrenca aquest dissabte amb el ja tradicional itinerari guiat per Joan Carles Palos pels crims reals de Palma inclou més d’una dotzena d’activitats, des de conferències sobre temes com la realitat a l’escena del crim o la novel·la negra mallorquina i presentacions de llibres fins a la ja també clàssica ruta criminal literària guiada per Sebastià Bennàsar. Entre els convidats d’enguany s’hi troben l’escriptora Ramona Solé, que presentarà la seva novel·la Bisturí el pròxim dijous dia 22, Xavier Álvarez Llaberia o Luis García Jambrina. La vessant pedagògica hi serà també present, un any més, i dissabte dia 24 es farà la cloenda en format aperitiu a Quars Llibres. 

Tant Francesc Sanchís com Glòria Forteza-Rey, organitzadors del festival, han volgut agrair la participació tant d’entitats privades com Hipercentro i INNSide by Melià com la col·laboració de la Fundació Mallorca Literària o de la UIB en l’organització de les diferents activitats. Per la seva banda, Magdalena Brotons, vicerectora de Projecció Cultural i Universitat Oberta de la Universitat, ha destacat la tasca feta pels responsables de Febrer Negre. “Que durant 14 anys una entitat privada faci gestió cultural significa fer molta feina i molts esforços que no són gens fàcils i des de la universitat volem acostar també la cultura a la societat”, ha dit. El programa complet es pot consultar a les xarxes socials del festival.

stats