Patrimoni

Què feien pedres d'Alcover a la Badalona romana?

L'anàlisi d'una inscripció constata la importància de les elits badalonines al segle I

Algunes de les pedres d'Alcover utilitzades a Baetulo
ARA
11/11/2023
1 min

BarcelonaEl nom de Marcus Porcius apareix en moltes àmfores que van viatjar carregades de vi des de Baetulo (l'actual Badalona) fins a Narbona, i d’allà, a través de la Garona, el Roine i el Loira, a tot el territori gal i a la Gran Bretanya a finals del segle I. El seu nom també va aparèixer gravat en una pedra aparentment humil, la pedra d'Alcover, a Badalona. És una calcària compacta que es localitza a les muntanyes de Prades, entre els pobles d'Alcover i Mont-ral. La identificació de la pedra l'ha fet Isabel Rodà, de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, i és la primera vegada que aquest tipus de suport es localitza fora de l'àmbit de Tàrraco.

La connexió entre Tàrraco i Baetulo és important: "Demostra la importància de Baetulo abans de la formació de l'Imperi Romà, la seva relació amb Tàrraco i el poder de les seves elits", detalla l'arqueòloga del Museu de Badalona, Clara Forn. A partir de la inscripció de Marcus Porcius en pedra d'Alcover, l'arqueòloga va fer una revisió del fons del museu i va poder rescatar almenys tres peces d'excavacions antigues que també són de pedra d'Alcover.

Baetulo va ser una gran productora i exportadora de vi durant l'època romana. Així ho demostren diferents troballes arqueològiques com la vil·la romana que es va trobar a uns 500 metres de la ciutat de Baetulo, sota el solar de l’antiga fàbrica coneguda com l’Estrella, o un imponent conjunt de domus, un espectacular mosaic perfectament conservat i més de 200 rases de vinya d’època romana entre l’avinguda de Martí Pujol i l’avinguda del President Companys de Badalona.

stats