Arts escèniques
Cultura Act. fa 17 min

El festival Ciclop estrenarà una edició única d’un cabaret irlandès i balear

La novena edició del festival de teatre visual de Sineu tindrà lloc del 13 al 15 de setembre

3 min
La novena edició de Ciclop se celebrarà a mitjan setembre a Sineu

PalmaA poques setmanes per a l’estrena de la novena edició, l’organització de Ciclop ha començat a avançar-ne alguns detalls, entre els quals hi ha l’estrena d’una nova iniciativa que impulsen per tal d’enfortir el vincle entre els artistes locals i els provinents del país convidat d’enguany, Irlanda. Es tracta d’un cabaret irlandès i balear que es durà a terme el divendres dia 13 i que serà conduït per The Barceló Brothers, banda formada per un pare mallorquí amb dos fills irlandesos. “És una de les principals novetats d’enguany, la posada en marxa d’aquest cabaret, i pensam que pot funcionar molt bé no només amb vista al públic, sinó també per mostrar aquests lligams entre territoris”, explica Biel Jordà, director del festival. 

El cabaret irlandès i balear tindrà lloc el divendres 13 de setembre a partir de les 22 h.

En aquest sentit, en l’elecció d’Irlanda com a país convidat hi ha tingut també a veure el fet que forma part d’Island Connect, un projecte europeu que ha creat una xarxa creativa entre set centres ubicats a diferents illes de sis països, entre els quals hi ha el C.I.N.E de Sineu. Entre els espectacles provinents del país convidat que es podran veure a la nova edició de Ciclop, s’hi troba Stickman, una proposta que inclou un home, un pal i un televisor i que, segons explica Jordà, serà un dels que més bocabadats deixaran els espectadors. “Quan el vàrem veure, vàrem saber cert i segur que l’havíem de programar a Ciclop; no deixarà ningú indiferent”, argumenta. 

Entre les companyies locals que passaran pel festival s’hi troba La Mecànica, de qui es podrà veure Odissees, una experiència teatral immersiva destinada al públic de totes les edats i en què els mòbils dels mateixos espectadors tindran un paper important. “Han aconseguit una proposta que arribarà a totes les generacions i faran que s’hi sentin reconeguts”, explica el director del festival, “i que crec que tindrà molta transcendència. I és especialment gratificant poder programar-lo perquè la companyia va passar pel C.I.N.E amb aquest projecte, així que és una mica com tancar el cercle”, afegeix. Oficis oblidats, de la companyia Daus; On tish, de Síolta Circus, i Maña, del premi nacional de circ Manolo Alcántara, són altres títols que formen part d’una programació que un any més inclourà La nit canalla, una proposta de teatre comunitari en què una quinzena de joves d’arreu de Mallorca invertiran tota una nit a fer una peça teatral que s’estrenarà l’endemà d’haver estat concebuda amb el guiatge de Rosa Forteza, Xavi Frau i Xavi Núñez. 

L'espectacle 'Odissees', de la companyia La Mecànica, serà un dels projectes locals que es podran veure al festival

Unes jornades professionals itinerants

Si bé Ciclop és un festival ja consolidat en el panorama escènic –“des de la primera edició hem venut totes les entrades”, explica Jordà–, continuen a la recerca de nous públics i nous formats, no només amb iniciatives com La Nit Canalla, destinades a la gent jove i les seves famílies, sinó amb la voluntat d’arribar a tot el sector professional. És per això que per a l’organització de les jornades professionals d’aquesta novena edició han rebut la col·laboració del Col·lectiu Gülis i Colectivo Baldío, que s’encarregaran de dur a terme unes sessions que tindran lloc en forma de trobada itinerant que tindrà diferents aturades i que pretén també contribuir de manera constructiva a la reflexió entorn de les arts escèniques. 

stats