Festivals

El festival Còmic Nostrum proclama que menys és més amb un homenatge a Calpurnio

Amb una dotzena d'autors convidats, aquesta edició serà la més multitudinària feta fins ara

Presentació de la nova edició del festival Còmic Nostrum
16/10/2023
3 min

Palma“Jo també vaig plagiar Cuttlas”. Aquesta és la frase que acompanya la il·lustració amb què Max s’ha sumat a l’homenatge que Calpurnio rebrà, a través d’una exposició commemorativa de la seva obra que es podrà veure al Casal Solleric, en el marc de la nova edició del festival Còmic Nostrum. Calpurnio, que va morir el passat mes de desembre, encara era viu quan es va començar a gestar aquesta retrospectiva que finalment inauguraran la seva vídua i la seva filla, i on es presentarà la publicació El gran libro de Cuttlas, de l’editorial Reservoir Books, un recull del cèlebre personatge creat per Calpurnio. De fet, la presentació d’aquest volum, a càrrec del crític Álvaro Pons, servirà de tret de sortida per al Còmic Nostrum d’enguany: serà dijous dia 19 d’octubre a la biblioteca Can Sales. 

Cartell de l'exposició dedicada a Calpurnio

Exposicions i activitats professionals

I si bé les diferents activitats en el marc del Còmic Nostrum es duran a terme a diferents punts de Ciutat, és al Casal Solleric on es concentren les principals exposicions. A l’homenatge a Calpurnio s’hi afegeix Exvotos por Romeo Muerto, amb originals i esbossos de Sequeiros que endinsen el visitant en un món ple de detalls torbadors. És per això que per primera vegada en les diferents edicions del festival s’optarà per avisar els visitants que es tracta d’una exposició “no recomanada per a tots els públics”, tal com ha explicat un dels directors del festival, Joan Roig. També al Solleric el mateix Sequeiros oferirà una masterclass, divendres dia 20, i s’hi podran veure dues intervencions signades per artistes illencs. D’una banda, la instal·lació de Flavia Gargiulo al showcase, l’aparador que hi ha a la façana del casal, on retrà “homenatge tant al festival com al mateix casal a través de dues pàgines de vinyetes amb un gir final”, com ha explicat la mateixa artista. D’altra banda, el fotògraf i artista urbà Abraham Calero signa amb les seves fotografies una intervenció sobre il·lustracions d’artistes com Eva Barceló o Nívola Uyà fetes en el marc d’un projcte en col·laboració amb el CEIP Anselm Turmeda. Els vincles amb el món educatiu són una de les apostes de l’edició d’enguany, ja que la cloenda del festival es durà a terme dilluns dia 23 amb una jornada professional que es farà a l’Escola d’Art i Superior de Disseny que servirà per posar en contacte professionals i estudiants. 

Menys és més

La proclama de l’edició d’enguany del Còmic Nostrum és que “menys és més” i una bona mostra d’això és el principal protagonista, Calpurnio. “Quan els alumnes em diuen que no saben fer cares o rostres o expressions els pos d’exemple Cuttlas”, ha afirmat Rafel Vaquer, president del Clúster del Cómic, “perquè sense necessitat de rostres és capaç de fer narracions molt expressives”. Tanmateix, aquest lema serveix també per batiar l’exposició col·lectiva que es podrà veure al Bar Rita de Palma sota el títol “Menys és més, menys és avorrit”, amb la participació d’artistes com Ata, Pato Conde, Pere Joan, Enriqueta Llorca, Tatum o Margalida Vinyes, entre d'altres. A més, els dies 21 i 22 d’octubre es farà una Pop Up Comic Market, un mercadet centrat enguany en els fanzines i l’autoedició. Entre els convidats que hi passaran enguany hi ha el premi nacional de còmic Alfonso Zapico o Pep Brocal, qui presentarà una versió d’El llibre de les bèsties de Ramon Llull. 

La programació completa es pot trobar a la página web del festival.

stats