Música
Cultura04/07/2023

El millor del Festival Cruïlla, dia a dia

The Offspring, Rubén Blades, Placebo i Nicki Nicole encapçalen el cartell de l'edició del 2023

BarcelonaEl Festival Cruïlla, que se celebra al Parc del Fòrum des del 2008, desplegarà des d’aquest dimecres fins dissabte una programació que manté les constants artístiques de l’any passat. Hi repeteix Rubén Blades, que comparteix les lletres grosses del cartell amb grups com Placebo, Sigur Rós, Antònia Font i The Offspring. Respecte a l’any passat, el preu de l’abonament per als quatre dies ha passat de 132,50 a 171,20 euros (tot i que hi havia ofertes més econòmiques), i també hi ha hagut un increment en les entrades diàries (per exemple, les de dissabte han pujat de 83,46 a 91,80 euros). Al marge de la música, la direcció del festival ha engegat una sèrie de mesures de sostenibilitat que tenen com a objectiu reduir les emissions i arribar a ser el primer gran festival amb el 100% del subministrament energètic procedent d’energies renovables.

Dimecres 5

La jornada més jove i urbana: de Triquell a Nicki Nicole

La rapera argentina Nicki Nicole és el gran reclam de la primera jornada del Cruïlla, una vegada més dedicada a les músiques urbanes i al públic més jove. Nicki Nicole té l’estatus d’estrella que li atorguen cançons com Mala vida, Mamichula i Ya me fui i col·laboracions amb Bizarrap, Rauw Alejandro, Duki i Trueno, entre d’altres. L’encarregat d’obrir el festival serà Triquell a les 17 h, i a partir d’aleshores es desplegarà una programació d’una dotzena d’actuacions en quatre escenaris, d’artistes com el gallec Sen Senra, el madrileny Rusowsky i la sabadellenca Santa Salut. El tancament el posarà La Élite, l’incendiari duo de tecno-punk lleidatà, que ha editat el disc Nuevo punk amb Montgrí, el segell del duo empordanès Cala Vento. És la jornada amb l’entrada més econòmica (43,20 euros) de les quatre. Els concerts de dimecres acaben a les 23.30 h, tant per reduir les hores d’impacte sonor que reben els veïns com per facilitar l’accés al metro, que tanca a les 24 h. 

Cargando
No hay anuncios

Dijous 6

El gran dia de la salsa i de la música afrocubana

Un dels èxits del Cruïlla de l’any passat va ser programar en dissabte dos titans de la música llatina: Juan Luis Guerra i Rubén Blades, que van aplegar 25.000 persones, més de 15.000 de les quals eren espectadors que havien adquirit l’entrada de dissabte (els altres 9.500 havien comprat l’abonament per a tres o quatre dies). A més a més, una part important del públic era la primera vegada que anava al Cruïlla. El festival repeteix l’estratègia llatina, ampliant-ne l’oferta, tot i que la programa dijous. També hi repeteix el panameny Rubén Blades (a les 21.30 h), disposat a oferir un altre concert curull de generositat i repertori immortal (al Cruïlla no repetirà Juan Luis Guerra, tot i que la seva gira sí que ha passat aquest dimarts per Barcelona, pel Palau Sant Jordi). Aquest any, però, al festival hi ha un accent més marcadament cubà i de caràcter igualment llegendari. Primer Los Van Van (18.15 h), l’orquestra que a finals dels anys 80 va contribuir a la consolidació de la timba, un ritme exultant i innovador dins el context del son cubà i la salsa. Sense el seu fundador, Juan Formell, mort el 2014, ni el seu fill Juan Carlos Formell, mort el 26 de maig a causa d’un infart després d’un concert a Nova York, Los Van Van miren de mantenir el llegat heretat. Tot seguit, a les 20.30 h, serà el torn d’Omara Portuondo, la llegendària cantant de filin i bolero, en actiu als 92 anys.

Cargando
No hay anuncios

Altres al·licients de dijous són el grup colombià Bomba Stereo; el divo queer asturià Rodrigo Cuevas, que arriba a Barcelona després de preestrenar el disc La romería al Festival (A)phònica de Banyoles; i l’artista d’Austràlia Tash Sultana. L’entrada de dijous costa 56,16 euros, i els últims concerts acaben a les 0.45 h.

Divendres 7

Una nit dedicada a les guitarres elèctriques

L’indie-rock i el punk-rock manaran divendres al Cruïlla, tot i que també hi haurà espai per al minimalisme atmosfèric dels islandesos Sigur Rós (23.30 h), que acaben de publicar el disc Átta, i per al pop dels anglesos Alt-J. L’escenari principal el tancaran a les 2 de la matinada The Offspring, herois del hardcore melòdic nord-americà dels 90 que va aconseguir conquerir el mainstream juntament amb Green Day. Abans d’arribar a The Offspring es pot anar d’escenari en escenari del Cruïlla sense deixar d’escoltar guitarres elèctriques. Per exemple, les de Carolina Durante, Cala Vento, Viva Suecia, Sidonie i Franz Ferdinand. Divendres també funcionarà l’escenari dedicat a la comèdia, una de les singularitats del Cruïlla, que aquest any compta amb Manel Vidal, Oye Sherman, Raquel Hervás, Charlie Pee, Ignatius Farray i Elisenda Pineda, entre d’altres. L’entrada de divendres costa 91,80 euros i l’última actuació, la de Ladilla Rusa, acabarà a les 5 de la matinada.

Cargando
No hay anuncios

Dissabte 8

Una jornada per recordar l’eclecticisme fundacional

L’eclecticisme és un concepte que feia servir sovint la direcció del Cruïlla, tant per explicar el festival com per desmarcar-se d’altres esdeveniments aparentment amb menys diversitat estilística. El Cruïlla ha anat perfilant amb més criteri la definició estilística de cada jornada, com demostra la programació del 2023. Tanmateix, el cartell de dissabte sembla un homenatge a aquelles edicions eclèctiques de mena: el pop inimitable d’Antònia Font (que obriran l’escenari principal a les 20.30 h), el peculiar electroswing del productor austríac Parov Stelar, el tecno més o menys pop dels alemanys Moderat, el rock dels britànics Placebo i el madrileny Leiva... A més de Suu, Amaia, Renaldo i Clara, Pau Vallvé... L’entrada de dissabte costa 91,80 euros i l’últim concert, el de Carlangas (ex Novedades Carminha), acabarà a les 5 de la matinada.

Cargando
No hay anuncios