Arts escèniques
Cultura03/10/2023

El Festival de la Paraula, la gran festa pels 25 anys de Produccions de Ferro

A partir d'aquest cap de setmana i fins al mes de maig s'han programat diferents activitats relacionades amb la dramatúrgia

PalmaPer a alguns els anys pesen i per a uns altres, empenyen. Entre aquests segons hi ha Produccions de Ferro, que aquest 2023 arriba no nomes als 25 anys de la seva creació, sinó que també celebrarà la xifra rodona d’un dels seus projectes més ambiciosos: la desena edició del Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears, que farà enguany la primera trobada de tornejos d’arreu de l’Estat, amb participants de Catalunya, el País Valencià, Madrid o Galícia, entre d’altres. I aquest és només un dels plats forts del Festival de la Paraula, programació amb què la productora, nascuda l’any 1998 i liderada per Toni Gomila, Cristina Bugallo i Fàtima Riera, celebra aquest quart de segle impulsant, dinamitzant i fent créixer el món del teatre a les Illes Balears. 

Més seus

Una de les principals novetats de l’edició d’enguany del Festival de la Paraula és l’ampliació de seus d’aquest esdeveniment, que enguany arribarà a Palma, Inca i Barcelona, amb funcions a l’Espai el Tub i al Teatre Mar i Terra de Ciutat, al teatre Principal d’Inca i a la Casa de Menorca de Barcelona, gràcies a un acord de col·laboració amb l’Espai Mallorca. En aquesta darrera seu es podran veure els resultats dels projectes de residència produïts per Produccions de Ferro en col·laboració amb el teatre Principal de Palma. Es tracta de Coordenades per veure la por de prop, de Marina Nicolau, una peça que neix d’un llibre en què Maria Antònia Oliver recrea el context de la seva infància, un context que la dramaturga connecta amb el dels seus propis padrins, i La compostura, d’Héctor Seoane, una obra que a partir del relat d’una persona migrant intenta respondre la pregunta “qui soc jo per contar la teva història?” que es planteja l’autor. La lectura dramatitzada de l’obra de Nicolau s’estrena aquest mateix cap de setmana, mentre que la de Seoane es podrà veure a partir de dia 25 de novembre. 

Cargando
No hay anuncios

Adaptacions de Biel Galmés, Llucia Ramis i Neus Canyelles

Pel que fa a un dels esdeveniments més joves impulsats des de Produccions de Ferro, Literactua, enguany se’n farà una segona edició. Es tracta d’un projecte en què diferents dramaturgs –Agnès Llobet, Carme Planells i Xavier Uriz a l’edició d’enguany– reben l’encàrrec d’adaptar tres obres literàries d’autors illencs que seran interpretades pels mateixos actors. Llobet ha escollit Cap d’hornos, de Neus Canyelles, una novel·la que conté una frase que “tot i que sembla molt simple conté tot un univers. Canyelles hi diu que ‘l’amor sempre valdrà la pena’ i he volgut demanar-me si és així”, ha explicat. Per la seva banda, Planells farà una versió del llibre El rei de la selva, de Gabriel Galmés, amb el repte de traslladar-hi la ironia de l’escriptor manacorí a qui la dramaturga ha volgut reivindicar, i Xavier Uriz ha escollit la novel·la Les possessions, de l’escriptora Llucia Ramis. 

Cargando
No hay anuncios

X Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears

Pel que fa a la desena edició del Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears, que es durà a terme els dies 13, 14 i 21 de gener, els participants d’enguany seran Ferran Bex, Marga Arrom, Manel I. Serrano i Maria Rotger. Enguany, a més, incorporarà la primera Trobada de Tornejos de Dramatúrgia de l’Estat, que es farà a l’Espai El Tub i que ajuntarà representants d’aquests tornejos de llocs com Catalunya, Madrid, el País Valencià, Galícia, Andalusia i Múrcia. A més, Produccions de Ferro col·laborarà amb l’Associació de Dramaturgs i Dramaturgues de les Illes Balears en la programació de les Trobades Dramàtiques, converses obertes a professionals i públic general, i estrenarà, en els pròxims mesos, dues coproduccions: Els dies bons, adaptació de la novel·la homònima d’Aina Fullana, i Dansa Urbana, títol provisional de l’obra escrita per Pau Coya i Marta Aran i coproduïda amb la Sala Flyhard de Barcelona. 

Cargando
No hay anuncios

El binomi turisme i cultura

Entre les autoritats presents a la presentació de la programació, a càrrec del director de Produccions de Ferro, Toni Gomila, s’hi trobava el director general de Cultura del Govern, Pedro Vidal, qui ha volgut destacar el lloc escollit per a la roda de premsa, l’hotel INNSiDE Palma Center de la cadena Melià. “Estam encantats que es faci en un hotel”, ha dit, “perquè va en la línia d’obrir aquests establiments a la cultura, cosa que la cadena Melià sap bé. Aquesta mateixa setmana hi haurà el festival de literatura a Magaluf i fa poc vàrem tenir ja una col·laboració amb el Gran Melià per la Nit de l’Art. La cultura és un tret diferenciador del turisme de qualitat que volem tots”. Per la seva banda, el director de l’hotel Carlos Cabajosa ha reivindicat l’establiment com un “hotel de barri” que "no està només orientat als turistes". Tanmateix, ha agraït que aquestes propostes culturals arribin “fora de la temporada alta”.