El Festival de la Poesia de la Mediterrània reivindica la llibertat d'expressió

La llengua persa s'introdueix per primera vegada en els recitals a càrrec de dos poetes perses perseguits i refugiats a Noruega

Arranca el Festival de Poesia de la Mediterrània
Aina Riera Serra
10/04/2018
2 min

PalmaCatorze poetes d'arreu del món es trobaran al Festival de Poesia de la Mediterrània, que enguany celebra el seu 20è aniversari. Entre el 10 i el 15 d'abril hi ha programats diferents espectacles i recitals poètics que combinen teatre, imatge i música.

El festival d'enguany vol retre homenatge a grans referents literaris com Joanot Martorell, Pompeu Fabra, Montserrat Abelló, Maria Aurèlia Capmany i Josep Maria Llompart.

El director del festival, Biel Mesquida, inaugurarà l'esdeveniment amb una frase del mestre Fabra: "Cal no abandonar mai ni la tasca ni l'esperança".

El festival s'inaugura avui amb l'obra 'A solas', a càrrec d'Isabel Vinardell i Isabelle Laudenbach, que actuaran a les 20 h a la sala Petita del teatre Principal.

La trobada entre la cantant, ballarina i coreògrafa Isabel Vinardell i la guitarrista i compositora Isabelle Laundenbach, dona com a resultat un seguit de cançons que tenen en comú la recerca de la bellesa i la poesia. Les peces barregen diferents variants de bolero, flamenc i cançó de bressol.

El nucli del festival serà l'Encontre de Poetes (entre dia 11 i dia 16 d'abril) amb un seguit de recitals programats a diversos espais, que culminaran a la Festa de la Poesia del teatre Principal.

Mesquida destaca la qualitat dels poetes d'enguany i la introducció de dues llengües noves, el persa i el crioll. Dos poetes, Fatemeh Ekhtesari i Mehdi Mousavi, participaran en l'encontre i explicaran la seva història de persecució política per part del règim persa. Tots dos varen ingressar a presó i varen haver de fugir del seus països. Gràcies al PEN internacional i a la xarxa ICORN els dos poetes varen poder refugiar-se a Noruega, on ara resideixen.

La introducció del crioll serà a càrrec de Kaloune, una poeta jove, originària de l'illa de la Reunió, que recitarà acompanyada d'un instrument tradicional anomenat sansa.

Segons Biel Mesquida, aquestes poetes representen la lluita del festival i la defensa dels poetes perseguits i condemnats, així com de la llibertat d'expressió.

A més, enguany també es reivindicarà la llibertat d'artistes com Valtonyc, condemnat a tres anys i mig de presó.

També destaca l'apartat musical del festival, amb l'actuació de Pascal Comelade i el dibuixant Max. Comelade actuarà acompanyat per tres músics i l'artista Max dibuixarà il·lustracions inspirat per la seva música. Mesquida ha recordat que Comelade ja havia participat anteriorment en el festival i ha declarat: "Jo volia tornar a repetir amb ell perquè consider que és un dels músics actuals més importants".

La programació del festival s'allargarà fins al juny, amb les activitats incorporades per l’Ajuntament de Palma, que amplien el ventall de mirades i aproximacions poètiques.

El Festival de Poesia de la Mediterrània és un projecte dirigit per Biel Mesquida. Hi col·laboren Illenc, la Conselleria de Cultura del Govern balear, la fundació ACA i els instituts Joan Alcover i Ramon Llull de Palma.

LLISTA DE PARTICIPANTS AL FESTIVAL DE POESIA DE LA MEDITERRÀNIA

Nora Albert(en català)

Leire Bilbao (en èuscar)

Marius Chivu (en romanès)

Meritxell Cucarella-Jorba (en català)

Giovanni Dotoli (en italià)

Fatemeh Ekhtesari (en persa)

Kaloune (en crioll)

France Mongeau (en francès)

Mehdi Mousavi (en persa)

Chus Pato (en gallec)

Pere Perelló Nomdedéu (en català)

Míriam Reyes (en castellà)

Ronny Someck (en hebreu)

Jaume Subirana (en català)

Consulta aquí el programa:

Dossier Festival Poesia de la Mediterrània

stats