Arts escèniques

El festival TNT tria l'humor i el romanticisme per combatre el pessimisme

La nova edició del festival de noves tendències escèniques de Terrassa inclourà 24 espectacles

Alberto Cortés a 'One night at the golden bar'
2 min

BarcelonaEls responsables del festival TNT (Terrassa Noves Tendències) són valents. La directora, Marion Betriu, assegura que el present és "extremadament complex i devastat", i que és difícil no caure en el "pessimisme". Per això ha pensat la programació, que vol ser un revulsiu per a tots els públics, a través de "la paraula, la música, l'humor i la potència política dels artistes". Entre els plats forts de la quinzena edició –se celebrarà del 28 de setembre al 2 d'octubre–, hi haurà peces com la Montdedutor, que ensenyaran a ballar una nova dansa popular que han creat conjuntament amb un grup de joves del col·lectiu LGTBQI+ i la banda de música de Terrassa per fer "més inclusiva" la identitat cultural de Terrassa, com diu Betriu.

El festival inclourà 24 espectacles, 15 dels quals seran estrenes. 9 seran coproduccions, sis de les quals d'artistes residents del festival. I també hi haurà quatre espectacles familiars. L'humor serà un puntal del programa, amb propostes com les de Júlia Barbany, que presentarà Diversión obligatoria, una reflexió sobre els mecanismes dels acudits que pot acabar tenint tints terrorífics. Cris Celada, de la companyia Pollo Campero Comidas para Llevar, capgirarà la idea de futur a El futuro, i Cris Blanco presentarà Grandissima Illusione, el fruit de l'afany de fer un espectacle de gran format que parla de l’amor. I Sofía Asencio i Tomàs Aragay, la Societat Doctor Alonso, presentaran un monòleg còmic que beu dels gèneres teatrals populars. Algunes de les propostes més singulars del festival tindran la paraula i la música com a protagonistes, com One night at the golden bar, d'Alberto Cortés, "un joc de seducció" exagerat amb el qual l'artista vol replantejar-se què és el romanticisme.

Una edició per donar suport al sector

Aquesta edició del TNT serà la primera des del 2019 sense restriccions. La directora subratlla la necessitat de donar suport al sector català i deixa l'arribada d'espectacles internacionals per a l'edició del 2023. "Seguim incentivant el teixit dels artistes dels nous llenguatges, que sovint es mouen en un terreny on és més difícil que rebin suport, però que alhora són els artistes que configuren l'escena del futur", diu Betriu. El pressupost d'enguany és de 324.000 euros, uns 40.000 menys que el 2021. Segons explica la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Terrassa, Rosa Boladeras, aquesta baixada del pressupost és deguda a l'augment del preu de l'energia, que ha obligat el consistori a reduir altres despeses.

stats