Festivals de música
Cultura22/05/2024

El Festival de Torroella, "a recer de la fúria del món"

L'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya obrirà l'edició del 2024 el 2 d'agost

Toni Solomando
i Toni Solomando

BarcelonaL'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), sota la direcció d'Alfons Reverté, inaugurarà la 44a edició del Festival de Torroella de Montgrí, que se celebrarà del 2 al 22 d'agost. Aquesta serà la tercera vegada que l'OBC actuarà al festival del Baix Empordà, després de les edicions del 1991 i el 1993. El festival manté la seva proposta de la mà de la il·lusió amb el lema Custoditus ab ira mundi [A recer de la fúria del món] per oblidar els mals efectes de les crisis sanitàries, diplomàtiques, socials i climàtiques. El propòsit és que, mitjançant la música, es pugui prevenir "la pèrdua de l'esperança i de la sensibilitat envers les tragèdies humanes". "La música sempre ha estat un lloc on refugiar-se i un bàlsam per construir la humanitat", recorda la directora del festival, Montse Faura. "Ens fa molta il·lusió continuar fent del festival un espai d'oportunitats i alegria", afegeix.

El Barroc tornarà a ser dominant aquest 2024, amb un 60% de les activitats dedicades a aquest període musical. I els tres compositors més interpretats en la història del festival estan presents en la programació: Bach, amb tres concerts, i Mozart i Vivaldi amb un monogràfic cada un. Bach serà el protagonista del concert del Bach Collegium Japan, en el seu debut al festival, i de dos concerts de la sèrie Singulars Torroella: un amb versions per a bandoneó d'obres seves a càrrec de Claudio Constantini i l'altre en clau de jazz que oferirà Moisés P. Sánchez en format trio. Com recorda Faura, "de Bach s'han tocat 178 obres a Torroella; és el compositor més interpretat al festival".

Cargando
No hay anuncios

Un dels reclams principals d'aquesta edició és l'estrena, en el concert de clausura, de la missa Custoditus ab ira mundi de Ramon Humet, homònima amb el lema del festival. Altres concerts que completen la programació són els dos recitals del Quartet Gerhard (que està afrontant la integral de quartets de Xostakóvitx), el debut a Torroella del pianista Denis Kozhukhin amb un recital amb obres de Liszt i Ligeti i, una vegada més, el pianista Joaquín Achúcarro, que en aquesta ocasió es presenta en concert acompanyat per l'Orquestra Simfònica del Vallès. "Si l'Achúcarro diu que és pianoaddicte, nosaltres podem dir que som addictes de l'Achúcarro", detalla Faura. A tot això s'hi suma un concert gratuït a la plaça de la Vila amb el duo BartolomeyBittmann i el tradicional concert de la Festa del Soci, que se celebrarà el 19 de juliol amb el Trio Fortuny.

Incorporació del Festival In-Edit

Com a novetat, el Festival de Torroella estrena aquest any una sèrie dedicada al documental musical programada pel Festival In-Edit. Es projectaran quatre documentals que es presentaran cada dilluns que no hi hagi concert del 5 al 26 d'agost al Cinema Montgrí. Els títols seleccionats en aquesta primera edició són: The conductor (2021), sobre la directora d'orquestra Marin Alsop; Revolutionary Quartet, l'enigma Gerhard (2023), sobre el compositor de Valls Robert Gerhard; Pianoforte (2022), sobre el Concurs de Piano Frédéric Chopin de Varsòvia, i Licht: Stockhausen's legacy (2022), sobre el cicle operístic Licht del compositor alemany Karlheinz Stockhausen.