Cultura16/07/2021

El Ficme, una cita oberta a nous talents i al debat

El Festival Internacional de Cinema de Menorca aposta per ser una plataforma d’acompanyament per als cineastes més joves

MaóEl teatre Principal de Maó va acollir dimarts passat la inauguració del Festival Internacional de Cinema de Menorca (Ficme), una programació que s’ha allargat fins dissabte vespre amb la cloenda i l’entrega de premis. José Corbacho va ser l’encarregat de presentar la gala inaugural, i no va dubtar a defensar la necessitat “d’oferir i reivindicar el cinema”, així com de “valorar-ne el poder” socialment. La directora del festival, Inés Garrell, assegura que l’edició d’enguany és “de patir” i “plena d’incertesa”, ja que ha arribat en un moment en què el context sociosanitari de Menorca és complicat, amb el virus totalment desfermat. Així mateix, la directora manté que el Ficme existeix per reivindicar Menorca com a plató de cinema i per acostar productes audiovisuals “de gran qualitat” a tots els habitants de l’illa. Per aquesta raó, doncs, el Ficme també ha arribat, aquesta edició, als Cinemes Salat de Ciutadella, tancats des de l’inici de la pandèmia i reoberts únicament pel festival, segons va explicar Garrell. 

Després de la inauguració, on es varen projectar els curtmetratges La voz humana, de Pedro Almodóvar, i Incendios. Más allá del teatro, d’Álex García, va arribar el torn de les sessions dedicades als talents emergents. Així, dimecres, es varen desenvolupar les seccions Talent Jove i Boínder –aquesta darrera és nova d’enguany. La idea de Garrell és que el festival sigui una plataforma per als cineastes més joves, que se sentin acollits i acompanyats. “És clar que intentam dur els millors curtmetratges del moment, però és necessari que, essent un festival que es fa a Menorca, donem suport a la gent d’aquí, o de fora però que ve a gravar aquí”, defensa la directora. És una manera, diu, de donar una empenta a creadors i ajudar que millorin i també es professionalitzin. 

Cargando
No hay anuncios

Els autors de la secció Boínder foren Marta Pons amb EC-DAI, Erik Anderson amb El llenç oblidat, Antoni Salvador amb El darrer viatge, Juan Lorente de Nó amb Polvo i Guillermo Benet amb Los inocentes. Pons, la més jove del grup, i graduada en Comunicació Audiovisual, va presentar una peça documental sobre l’aeroclub de Maó. “Ho vaig fer com a treball de final de grau perquè hi ha molta gent que desconeix l’existència o la història d’aquest aeroclub”, va explicar. A més, considera que és molt positiu tenir espais com la secció Boínder per presentar treballs més locals o emergents, “perquè és important que ens donin oportunitats als que ens volem dedicar a això”. Antoni Salvador i Juan Lorente de Nó varen presentar dues peces realitzades de manera amateur i per diversió, però també celebren l’oportunitat i l’experiència de poder presentar la seva proposta en un festival com el Ficme. 

Cargando
No hay anuncios

Divendres es va fer la jornada tècnica amb professionals del sector com Gema R. Neira, Albert Espinosa –que s’hi va connectar digitalment–, Laia Foguet, Núria Giménez Lorang, Pepe Coira i David Desola. Entre els temes que es tractaren, es va parlar de les possibilitats que té Menorca com a plató de cine, i de com les localitzacions condicionen el guió. 

Les nits del festival tenien un reservat al pati mirador de Sant Francesc, on, amb la intenció de fer la programació més propera a tots els públics, es feien espectacles poètics musicals, concerts i obres de teatre, a més de projeccions nocturnes. Aquest dissabte vespre, el festival clou la sisena edició amb l’entrega de premis, amb la presència del jurat, format per Marta Nieto, Miki Esparbé i Joan Bover.

Cargando
No hay anuncios