CÒMIC

La figura d’Aina Moll arribarà als més joves a través d’un còmic

El departament d’Educació de Cort la vol reconèixer com a Filla Il·lustre de Palma

La figura d’Aina Moll arribarà als més joves  a través d’un còmic
C. D.
16/10/2020
3 min

PalmaTendra en l’àmbit familiar, brillant en els estudis, dona de món, valenta i amb empenta, exigent com a professora però estimada, recordada i admirada amb alegria i agraïment; un referent indiscutible de la política i la normalització lingüística, una activista conciliadora, amable, resistent i incansable. Aquestes són algunes de les impressions que s’endurà qui s’acosti al còmic Aina Moll, la gran professora de la nostra llengua, una edició dedicada a una de les figures més importants del segle XX dels Països Catalans, d’una riquesa i generositat d’ofici envejable.

Es tracta d’una publicació d’unes vint pàgines, encarregada pel departament d’Educació i Política Lingüística de l’Ajuntament de Palma i que es presentarà aquest dissabte 17 al pati de la Misericòrdia (16.30 hores). S’hi expliquen la vida de Moll i la feina que va fer durant els 88 anys que va viure: la infantesa a Menorca amb els seus padrins durant la Guerra Civil; els primers viatges amb el seu pare, Francesc de Borja Moll, per Catalunya analitzant usos lingüístics i dialectes; l’excel·lent trajectòria acadèmica i l’estada en universitats europees com la Sorbona, i l’activitat política i activista a Catalunya i a les Illes Balears dirigida, sobretot, a la normalització lingüística de la llengua catalana.

D’escriure i pintar les historietes d’aquesta obra, se n’han encarregat les autores Pilar Arnau, que n’ha escrit els textos, i Margalida Vinyes, que en firma la part visual. Hi predominen els colors amables i els paisatges rocosos i amb mar, i les expressions facials dels personatges, també les de la protagonista, Aina Moll, són les de gent que es troba a gust. Les explicacions són senzilles, treuen a la llum el més essencial de la personalitat d’Aina Moll, així com de la seva trajectòria. Aquest és l’objectiu d’aquest còmic, segons el regidor d’Educació i Política Lingüística de Cort, Llorenç Carrió: “Volem oferir recursos als infants de Palma per tal que coneguin les figures més destacades i que han fet més feina per aquesta ciutat i, en aquest cas, també per la nostra llengua. En repartirem exemplars a les escoles i instituts de Palma”.

A més, Carrió veu aquest còmic com un homenatge i un agraïment a una dona “que va ser professora a l’institut Joan Alcover quan només era per a al·lotes i, per tant, va ser un exemple per a moltes d’elles”. També és una manera de reconèixer, diu, la “gran tasca lingüística” de qui va acabar el Diccionari Alcover-Moll i la gran feina que feu en l’àmbit de la normalització de l’ús de la llengua catalana quan va ser directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya entre el 1980 i el 1988 i, després, coordinadora de la Campanya de Normalització Lingüística de les Illes Balears i assessora lingüística del Govern. La tasca d’Aina Moll ha estat reconeguda amb la Creu de Sant Jordi, el premi Ramon Llull, la Medalla al Mèrit, el premi Pompeu Fabra i la Medalla d’Or del Consell de Mallorca. A més, l’OCB instaurà el premi Aina Moll dins el marc dels premis 31 de Desembre. Pròximament veurà a la llum una biografia seva, escrita per Pilar Arnau.

Segons el regidor Carrió, la passa següent és aconseguir un consens dins Cort -hi ha d’estar a favor fins i tot l’oposició- per fer-la Filla Il·lustre de Ciutat, un reconeixement institucional que és “de justícia” i que “ja li pertoca”.

stats