El fill d'Helios Gómez fa una generosa donació al MNAC
Són 6 pintures, 27 dibuixos i un llibre de la seva col·lecció personal

BarcelonaL'artista Helios Gómez es definia a ell mateix com a sevillà, català i, sobretot, gitano. Malgrat tota la repressió que va patir, sempre es va mantenir fidel a les seves idees. Gómez va estar sempre al costat del poble, i ara la seva col·lecció personal s'ha convertit en pública, gràcies a la donació que el seu fill Gabriel ha fet al Museu Nacional d'Art de Catalunya. La donació inclou sis pintures, vint-i-set dibuixos i un llibre il·lustrat. Així mateix, el museu ha comprat les tres pintures que Gabriel Gómez havia dipositat al museu i que es poden veure a les sales d'art modern: Evacuació, Agre andalús i Dolor aerotransportat (paracaigudes amb l'ull). "Aquesta donació canvia la col·lecció, i el museu passa a ser el centre de referència d'Helios Gómez, que és un artista absolutament clau en el relat de l'avantguarda a Catalunya i Espanya", afirma el director del museu, Pepe Serra. "No sé si hi ha un altre artista tan rellevant en aquesta condició d'avantguardista, de revolucionari, de la idea de l'art i el conflicte", subratlla. "El meu pare mostrava el poble amb les seves penúries, la gent torturada, assassinada... Una part que normalment queda oculta en l'art", diu Gabriel Gómez, que promou l'obra del seu pare des de fa tres dècades.
Les sis pintures de la donació pertanyen a l'època tardana de l'artista, entre mitjans dels 40 i mitjans dels 50, poc abans de la seva mort. Entre aquestes destaquen Transfixió, en què domina un llenguatge surrealista, i Desesperació, una composició onírica que es pot interpretar en clau personal, perquè el protagonista és gitano. Entre els guaixos criden l'atenció tres treballs dels anys 20, "a contrapel", com diu el museu, de la part més popular de la seva obra.
La crònica de la Guerra Civil
Un dels vessants més importants de la trajectòria d'Helios Gómez és com va denunciar els estralls de la Guerra Civil. Entre els dibuixos inclosos en la donació n'hi ha quatre de la sèrie Horrors de la guerra, considerats "obres majors de la crònica de guerra més estricta". Un d'aquests dibuixos és especialment rellevant perquè és la versió en tinta de la pintura Evacuació.
"L'obra d'Helios Gómez estava una mica perduda", lamenta Gabriel Gómez. Entre les vicissituds que va patir, el seu fill recorda que va ser detingut abans de la inauguració de la seva exposició a la barcelonina sala Arnaiz el 1948 i que li van espoliar les obres. En paral·lel a la donació, el departament de Cultura està restaurant la Capella Gitana que Helios Gómez va pintar a la Model durant una de les seves estades a la presó, una iniciativa per la qual Gabriel Gómez dona "gràcies infinites".