Cinema
Cultura13/12/2021

La Filmoteca celebra els 10 anys al Raval i encarrega una peça a Albert Serra

L'assistència es manté el 2021 amb 75 espectadors per sessió i el 2022 arribaran cicles de Pasolini, Resnais, Naruse i Oliveira

BarcelonaContinua resistint. La Filmoteca de Catalunya planta cara al covid i les plataformes per continuar mantenint unes xifres de públic que serien l'enveja de qualsevol cinema comercial. Fins ara aquest 2021 han passat per la seu del Raval 84.483 espectadors, amb una mitjana per sessió de 75 espectadors, similar a la dels mesos pandèmics del 2020. Tot i els aforaments reduïts durant bona part de l'any i els recels que encara tenen alguns espectadors, l'assistència només ha caigut un 24% respecte a les xifres del 2019.

"Són xifres d'ocupació molt bones considerant el context", ha celebrat la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que ha garantit un increment del 13% en el pressupost global de la Filmoteca, que se situa en els 6,3 milions d'euros. "És un element clau del nostre ecosistema cultural i n'hem de tenir cura", ha afegit Garriga, que no es planteja un empitjorament de la situació sanitària que condueixi a noves restriccions culturals. "En qualsevol cas, si empitjorés, abans de tot es demanaria el passaport covid".

Cargando
No hay anuncios

A la satisfacció per la resposta del públic s'hi afegeix la pròxima celebració dels 10 anys de la inauguració de la seu del Raval. Del 21 al 27 de febrer la Filmoteca celebrarà la primera dècada de l'equipament amb projeccions especials que inclouran estrenes, restauracions pròpies i alienes, pel·lícules familiars i sessions dedicades al Raval. També es programarà al llarg de l'any un cicle transversal que recordarà les pel·lícules que marquen els moments clau d'aquests 10 anys: el westernRio Grande, que es projectava durant els atemptats a la Rambla i que no es va interrompre per no provocar el pànic; el film de Spike Lee (Do the right thing) amb què es va reprendre la programació després dels tres mesos d'aturada per l'estat d'alarma, etc.

Espot d'Albert Serra per a la Filmoteca
Cargando
No hay anuncios

L'altra novetat de la temporada que ve serà l'obra inèdita que Albert Serra ha dirigit per encàrrec de la Filmoteca de Catalunya. La peça, d'un parell de minuts, s'obre amb unes imatges nocturnes i misterioses d'una parella en una barca, plans en moviment de l'aigua i una vista aèria del que sembla un rodatge. La música és de la banda experimental Molforts, col·laboradors habituals de Serra, i les imatges d'Artur Tort, el director de fotografia de les seves últimes obres. Segons Riambau, la peça –de la qual surt l'espot promocional de la temporada– s'ha realitzat durant el muntatge de la pròxima pel·lícula del cineasta, Bora Bora, filmada a la Polinèsia Francesa amb Sergi López i Benoît Magimel de protagonistes. "Vam encarregar-li que posés la imatge a la programació del 2022 i estem molt satisfets amb la seva proposta", ha explicat Esteve Riambau, director de la Filmoteca, que no s'ha atrevit a interpretar les imatges. "No seré jo qui parli per boca d'Albert Serra, però sembla que té alguna relació amb el que ha estat rodant", ha comentat Riambau.

Els grans cicles de l'any

Els protagonistes de la programació de la pròxima temporada seran, entre d'altres, Mikio Naruse ("un dels grans cineastes japonesos i potser dels menys coneguts"); Alain Resnais i la seva relació amb el còmic, el teatre i la música; el portuguès Manoel de Oliveira (en una gran retrospectiva acompanyada d'una exposició dels seus treballs fotogràfics) i el Pier Paolo Pasolini televisiu. El productor britànic Jeremy Thomas serà objecte d'un cicle organitzat amb el BCN Film Fest i Agnès Jaoui viatjarà a Barcelona al setembre per complir la visita del 2020 ajornada per la pandèmia. Altres visitants il·lustres seran el cineasta israelià Amos Gitai, que presentarà un cicle sobre la seva obra, i l'italià Franco Piavoli. La gran retrospectiva temàtica de l'estiu estarà dedicada al western i s'oferiran dues cartes blanques: al productor Paco Poch i al dibuixant de còmics i pintor Nazario Luque.

Cargando
No hay anuncios

En l'àmbit de la conservació fílmic, la gran estrena del 2022 serà la versió restaurada d'Érase una vez..., la pel·lícula d'animació catalana estrenada el 1950 dirigida per Alexandre Cirici Pellicer amb dibuixos de José Escobar (el creador de Zipi y Zape) de la qual només en conservava una versió en blanc i negre. La còpia recupera el color original, que es va realitzar en l'innovador sistema Cinefotocolor.